Иван Иванов: Пожелавам си през 2021 година да реализираме миналогодишните си проекти

Както за голяма част от организациите и школите, които се занимават с изкуство и обучение на децата и подрастващите, 2020 година беше тежка и за Арт център „Палитра” в Добрич.

Иван Иванов: Пожелавам си през 2021 година да реализираме миналогодишните си проекти

Директорът на центъра по изкуствата Иван Иванов определя изминалата година като меко казано странна. Повечето от планираните събития и участия в различни фестивали и конкурси се оказаха невъзможни за реализация. 



След първия локдаун Иван Иванов бил обнадежден, защото в културната институция са били създадени две нови школи за деца и допълнителни курсове за възрастните. 

"За децата бяхме организирали брейк клуб „Кошера” с един страхотен добрички ръководител – Калоян и спортни танци, което винаги ми е било мечта от самото създаване на центъра. Идеята беше в екипа ни да се включат точно такива дейности, но за съжаление в последните години спортните танци в Добрич бяха изчезнали. Появи се едно момче от Варна – Борислав, който е добрички възпитаник на Здравко Даскалов. След това е потърсил развитие в Италия като спортист, като в момента живее във Варна с партньорката си и изяви желание да направи школа в родния си град. Ние веднага откликнахме на неговата молба да станем партньори. Посъбраха се деца и в тази школа, но за съжаление отново бяхме възспрени в развитието си”, сподели той. 

Въпреки трудностите и двете затваряния, през 2020 година младите таланти Арт центъра „Палитра” са успели да спечелят престижни награди от онлайн конкурси, но по думите на Иванов на децата им липсва сцената и вълнението преди участията. 

„Единственото, което успяхме да реализираме е във вокалната ни школа, която  успя да се яви на няколко онлайн конкурси, понеже за песните и инструменталистите се оказаха доста повече възможностите, които предложи виртуалното пространство. Имаме няколко награди за певците и инструменталистите, имаме три първи места, две втори, едно трето, но ние не се радваме толкова на тези награди, защото те не са така изстрадани, както би ги изсвирил и изпял човек когато е на живо, когато е на живо и когато го прави за първи път, без втори и трети опит”, допълни той. 

Иван Иванов изрази надеждите си 2021 година да бъде по-благосклонна и добра за хората на изкуството. Желанието му е да успее, заедно със своите колеги, да реализира миналогодишните проекти, а защо не да започне и нови. 

„Силно се надяваме да реализираме поне миналогодишни проекти, които имахме. Идеите ни бяха за поне два различни концерта, единият с български песни и танци, а другият съответно съвременните хореографии. За съжаление не успяхме да реализираме и коледния концерт, който по принцип организираме. Имахме едно турне в Италия, което за съжаление отпадна, надяваме се тази година да имаме възможността да го организираме, но в това отношение сме малко скептични, защото на този етап е доста рисковано да предприемаме пътувания извън страната”, каза Иванов. 

Иван Иванов си пожелава фестивалите и конкурсите в страната да минат в нормалния си ритъм и да се провеждат на живо, за да могат младите таланти на Добрич да усетят и изживеят емоцията и енергията на едно такова събитие.