Добрич стартира новата година с дефицит от 3,5 милиона лева

Последиците от икономическата криза тепърва ще се уточняват, но на този етап е ясно, че дефицитът в общинската хазна спрямо миналата година е с около 3,5 милиона лева. Това заяви кметът на Добрич Йордан Йорданов в ефира на Радио 99.

Добрич стартира новата година с дефицит от 3,5 милиона лева

„2020-а беше година на предизвикателствата и изпитанията, година, в която трябваше да пренаредим всички наши приоритети на първо място като хора и  след това като институции. Смятам, че я изпратихме достойно с поглед към 2021 година - да бъде по-добра”, сподели той. 



Последиците от икономическата криза, вследствие на пандемията от коронавирус, за община Добрич са свързани с намаление на приходите в бюджета. 

„Отчетът все още не  е готов, очакваме през следващата седмица да имаме финалните числа, но като прогноза само мога да кажа, че около 3,5 милиона ще бъде дефицита от 2020 година, спрямо миналата. Ние продължаваме да си залагаме приоритети и да работим по тях, а това, което не успяхме да изпълним, ще го прехвърлим през 2021 година”, коментира Йорданов. 

Той допълни, че годината завършва със сравнително малко неизплатени задължения. 

„Мога да успокоя всички мои съграждани, че за нас през тази година беше много важно да има ред и дисциплина, не само от здравна гледна точка, но и от финансова. Смятам, че сме постигнали този баланс”, каза градоначалникът. 

Йордан Йорданов коментира и общинската политика за подпомагане на гражданите и бизнеса в ковид кризата. 

„Общината подпомага болницата и ДКЦ 1 и 2 по всички възможни начини. През изминалата 2020 година Общинският съвет гласува на два пъти освобождаване от наеми на летните тераси на заведенията за периода на извънредното положение и като Община предложихме частично освобождаване от наеми на общински жилища”, заяви той. 

Йорданов допълни, че към момента се изпълнява решение от месец декември за опрощаване на наемите, след като се докаже, че един бизнес е преустановил трайно своята дейност по време на извънредното положение. 

„Ще начертаем нов пакет от мерки, но нека да не забравяме, че ако искаме да имаме един стабилен град, ние не можем да отпишем всички наеми и концесии, защото общината и държавата се издържат именно от тези данъци и такси. Търсим баланса, за да можем първо да подсигурим спокойствието на гражданите, стабилността на общината и разбира се рамо до рамо да вървим с бизнеса и той да почувства облекчение”, каза в заключение той.