Окръжен съд – Добрич разглежда дело за смъртта на велосипедист след катастрофа

Окръжен съд – Добрич, даде ход на наказателното дело срещу 59-годишния Иван Д. Ив. от Добрич.

Окръжен съд – Добрич разглежда дело за смъртта на велосипедист след катастрофа
Той е подсъдим по обвинение на Окръжна прокуратура, за това, че на 10.11.2009 г. по главен път гр. Добрич – гр. Варна, на около 500 метра преди разклона за с. Стефаново, около 17,30 ч. при управление на лек автомобил „Рено Клио” е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 34-мъж от с. Любен Каравелово, община Аксаково.
 
Окръжен съд – Добрич, конституира като частен обвинител 18-годишната дъщеря на пострадалия и разпита 7 свидетели и 1 вещо лице, изготвило 2 автотехнически експертизи. Отсъствието на две вещи лица от състава на съдебно-медицинските експертизи и комплексната трасологична, автотехническа и медицинска експертиза наложи отлагане на делото за 28.11.2011 г.
 
Обвинителният акт срещу Иван Ив. е внесен в Окръжен съд – Добрич, на 28.09.2011 г. В него е посочено, че на 10.11.2009 г. около 17,30 ч. при настъпващата тъмна част на денонощието подсъдимият е управлявал личния си лек автомобил „Рено Клио” в посока към град Варна. До него седяла свидетелка по делото. Наближавайки разклона за с. Стефаново, на около 500 метра преди него и на прав участък от пътя „Реното” се разминало с колона от насрещно движещи се автомобили. В същото време по същия път и посока се движел пострадалият с велосипед „PHOENIX FLIRT”. Колелото не било оборудвано със светлоотразители. Иван Ив. шофирал на къси светлини със скорост 80 км в час. Той не забелязал движещият се пред него велосипедист и последвал удар между двамата. В резултат на удара било спукано предното панорамно стъкло на лекия автомобил в дясната му част. Подсъдимият веднага спрял и заедно със спътничката си видели пострадалия. Те съобщили за инцидента на телефон 112. Пристигналият екип на „Бърза помощ” отвел 35-годишния в МБАЛ – гр. Добрич, и където бил лекуван до 02.12.2009 г. След изписването му пострадалият бил настанен в дома на брат си в с. Любен Каравелово, област Варна. На 28.12.2009 г. състоянието му започнало да се влошава, но не била потърсена медицинска помощ, защото нямал личен лекар. На 08.01.2010 г. близките му повикали „Бърза помощ” и 35-годишният бил отведен в УМБАЛ „св. Марина” в гр. Варна, където починал същия ден.
 
Назначените химически експертизи установили, че подсъдимият Иван Ив. не бил консумирал алкохол, а пострадалият имал в кръвта етилов алкохол с концентрация 4,36%.