Имен ден празнуват Богдан, Богдана и Теодосий

На днешния ден Православната църквата почита Св. преподобни Теодосий Велики.

Имен ден празнуват Богдан, Богдана и Теодосий

Св. преподобни Теодосий бил възпитан в благонравие. В Йерусалим той бил осенен от силно желание да се посвети на отшелнически живот. В една пещера във Витлеемската пустиня той се отдал на непрестанна молитва към Бога и пълно въздържание, бил дарен с чудотворство и прозорливост.


Св. Теодосий Велики пръв въвел общежитийната форма на монашеския подвиг и затова е наречен "началник на общежитието". През 493 г. бил назначен от йерусалимският патриарх за общ архимандрит на всички общежитийни манастири в Палестина, докато на Св. Сава Освещени поверил надзора над пустинниците. При Св. Теодосий имало монаси от различни народности (гърци, грузинци, арменци), те всички имали отделни храмове. За св. Причастие обаче всички се събирали в главната Богородична църква, където се служило на гръцки език.

Не много преди смъртта си, Теодосий наредил да ударят камбаната за молитва и разплакан съобщил на братята: "Молете се, отци и братя, молете се! Божият гняв посети Изтока!". В същото време Антиохия била разрушена от земетресение.

Св. Теодосий бил погребан във Витлеемската пустиня, където започнал своето подвижничество. Славата на нови чудотворства украсила неговото отминаване в блажената вечност.

Имен ден празнуват Богдан, Богдана, Теодосий