Нона Нейчева и Александър Белчев събраха в книга истории за своите пътувания и преживявания

„Пътуване назад и на Запад” е заглавието на най-новата книга на добричлийката Нона Нейчева, съвместно с Александър Белчев. В нея са събрани разкази за близки и далечни пътувания и стихове на известния добрички поет.

Нона Нейчева и Александър Белчев събраха в книга истории за своите пътувания и преживявания

Александър Белчев е роден в Добрич през 1952 година. Завършил е електроинженерство във Варна, специализирал е радиожурналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Работил е като електропроектант, редактор в Радио Варна, секретар на Дружеството на писателите в Добрич, главен редактор и управител на Радио Добрич. Печатал е стихове в „Литературен фронт“, „Пулс“, „Стършел“ и в списание „Пламък“. Лауреат е на национални конкурси. Дебютната му стихосбирка „Забранени градини“ е отпечатана през 1997 г. в поредицата „Литературна академия“ на Университетското издателство „Св. Климент Охридски“. Автор е и на стихосбирките „Тъмни тайни“, „Златотърсач” и „Спирачки за керван“. По негови стихове композиторът Асен Масларски пише песните „Равноденствие“, „Лятото“ и „Белег“. 


Нона Нейчева е родом от Добрич, но в момента живее в столицата. Тя е на 35 години и се занимава с маркетинг. Младата жена пише от малка, но това е втората издадена книга с нейни творби. 

„Пиша от много малка. Учила съм в училище „Димитър Талев” до седми клас и там в началния курс учителката ми по литература - Валя Лунгова, беше издала една книжка с мои стихотворения.  Аз не съм спирала да пиша, но го правя предимно за себе си. Дори тези истории не са били с идеята да бъдат събрани в книга. Мисля, че писането е един много хубав процес, който освобождава и самия теб”, сподели Нона Нейчева.

Идеята за създаването на книгата „Пътуване назад и на Запад” се е родила напълно спонтанно, на чаша бира в градския парк на Добрич. 

„Книгата е под редакцията на Румен Баросов, което за мен, със сигурност и за Сашо, е много голяма чест, корицата е дело на художника Александър Талалим. Идеята за създаването на книгата се роди много спонтанно в процеса на комуникация със Сашо Белчев и по-точно в парка в Добрич, докато пиехме бира и ядяхме цаца. Беше един много дълъг процес да съберем всичко, което е в нея и три години по-късно вече е факт”, разказа младата жена. 

В книгата Нона Нейчева и Александър Белчев разказват в стихове и проза за своите преживявания и пътувания в България и Европа. 

„Заглавието идва от там, че вътре са събрани наши спомени от пътувания, като пътуванията са назад във времето и пространството. Аз живях в Германия и Италия и част от случките вътре са от този период, когато живеех в чужбина.  Аз много държах стиховете на Александър Белчев също да са в книгата, защото аз съм един от най-големите му почитатели и смятам, че той е един от най – добрите живи български поети. Тя е предимно в проза и вътре са събрани предимно наши спомени от преживявания, пътувания в България и на запад”, сподели още Нейчева. 

Посланието, което авторите искат да предадат на своите читатели е, че без доброта живота губи своя смисъл.