Времето през януари - от слънце до -15 градуса

Най-ниските температури през месеца ще са около -15 градуса в повечето райони на страната и около -5 по Черноморието. В най-топлите дни температурите ще достигнат до 15 градуса.

Времето през януари - от слънце до -15 градуса

Средната месечна температура през януари в България ще се задържи около и над нормата. С северните райони на страната, както и по високите полета, тя ще бъде между -3 и 0 градуса, по Черноморието – от 0 до 3 градуса, а в планините – между -8 и -3 градуса.



Месечната сума на валежите също ще бъде около и над нормата, която в повечето райони е между 30 и 60 л/кв.м, а в планините – от 60 до 110 л/кв.м.

Първото дестдневие вече започна с по-високи от обичайните температури. В края на периода обаче очакваме застудяване. От днес облачността ще започне да се увеличава и на много места ще има валежи от дъжд, в планините от сняг. До края на периода ще бъде преобладаващо облачно, а температурите ще слиза надолу. Около 8-9 януари снеговалежите ще обхванат повечето части на страната.

Второто десетдневие ще започне с прогресивно застудяване. На много места се очакват интензивни снеговалежи и в някои райони ще се образува снежна покривка. След средата на периода живакът в термометрите постепенно ще тръгне нагоре, а вероятност за нова порция валежи ще има около 18 януари.

Около обичайните ще са температурите през последното десетдневие на януари. Още в първите 2-3 дни на периода отново ще има предпоставки за интензивни валежи от дъжд и сняг. Ще нахлува студен въздух, който ще създаде условия за виелици в северните части на страната.

Източник: Синоптик