Юндер Бейтула: Не мога да си позволя да спирам и да не тренирам

Целта пред тежкоатлета е участие на Олимпиадата в Токио през 2021 г.

Юндер Бейтула: Не мога да си позволя да спирам и да не тренирам

- Юндер, честито! За втора поредна година бе избран за Спортист №1 на Добрич, имаше ли очаквания това да се случи? - Честно казано не, като дори не мислех, че ще има подобно тържество и ще се обявят резултати в традиционната анкета за най-добър спортист на град Добрич. Казвам това, защото заради Covid-19 се объркаха тотално състезателните календари в много спортове. Това е валидно и за вдигането на тежести, като реално аз участвах в малко турнири. Те бяха основно в чужбина и в началото на 2020 г., когато пандемията още не беше навлязла с такава сила. Надпреварите, в които се включих, бяха олимпипийски квалификации за отменените игри в Токио и се състояха в Малта и Иран. Постиженията, които регистрирах там, са добра база за щурмуване на квота за Япония. През 2020 г. трябваше да се проведе и Европейско първенство за мъже в Москва, което на три пъти беше пренасрочвано и в крайна сметка не се състоя.



- През отминаващата година за първи път се проведоха онлайн състезания по вдигане на тежести. Какво е мнението ти за подобен род изяви в щангите? - Не ги възприемам еднозначно, защото не можеш да усетиш тръпката от излизането на подиума в реално състезание. За разлика от „изкуствения“ подиум, когато всички конкуренти в дадена категория сме в една зала и се познаваме, човек може да усети още по време на загрявката кой в каква форма се намира и да прецени до къде може да стигне като резултати. Тези онлайн надпревари по-скоро бяха, за да се даде възможност за изява най-вече на подрастващите състезатели, които да не губят интерес към спорта и да ги мотивира да останат в залата.

- Макар и с много условности, предвид ситуацията, какво ти предстои през идната година и какви са целите ти? - Коронавирусът обърка не само моите планове, но и тези на всички спортисти на планетата. Конкретно във вдигането на тежести очакваме с нетърпение Европейското първенство за мъже в Русия. То е планирано да премине през април в Москва и е много важно, защото е последно състезание и квалификация за намиране на място на игрите в Токио. Моята цел и мечта е да завоювам квота за Олимпиадата. Именно затова не мога да си позволя да спирам и да не водя тренировки. Леки прекъсвания ще има само в празничните дни, след което продължавам подготовка на високи обороти. Вярвам, че шампионат на Стария континент ще има, защото спортове като художествена гимнастика, борба и др., вече направиха първенства от международен ранг на високо ниво и всичко премина в рамките на нормалното.

- Какво пожелаваш на себе си и на любителите на спорта от Добрич и областта през 2021 г.? - Нека Новата година ни донесе първо здраве, а за себе си, като активен състезател, се надявам да нямам сериозни контузии. На любителите на спорта пожелавам да не спират с подкрепата си, да продължават както до сега да вярват в мен и да ги зарадвам с участие на Олимпийските игри в Токио.