Росен Плевнелиев е новият президент

Кандидатът на ГЕРБ Росен Плевнелиев спечели убедително изборите и ще е новият български президент. За него гласуваха 57% от избирателите, показват данните от екзитпол на социологическата агенция "Сова Харис". Кандидатът на БСП претърпя загуба и получи подкрепата на 43% от българите.

Росен Плевнелиев е новият президент
Росен Плевнелиев ще е новият президент на България. Вицепрезидент ще е досегашният правосъден министър Маргарита Попова.

Кандидатите на ГЕРБ получиха подкрепата на 57% от гласоподавателите.

Претендентите на БСП Ивайло Калфин и Стефан Данаилов понесоха тежка загуба.

Те останаха втори с около 14% разлика след като за тях гласуваха 43 на сто от избирателите.

Това показват данните от екзитпол на социологическата агенция „Сова Харис. Те бяха обявени от шефа й Васил Тончев в изборното студио на ТВ7.

Плевнелиев и Калфин се изправиха един срещу друг на балотажа след като на първия тур двамата получиха най-много гласове, но никой не събра повече от половината, за да стане президент от раз. Според окончателните данни на ЦИК миналата неделя за Росен Плевнелиев гласуваха 40,11% , а за Ивайло Калфин – 28,96%.

По-рано днес новият президент обяви, че е гласувал за европейското развитие на България.

След като пусна бюлетината си Плевнелиев  каза, че е за една достойна България, в която хората получават качество на живот и икономически  перспективи, независимо дали живеят в малки, средни, или в големи населени места.

Загубилият вота Ивайло Калфин пък обясни след като пусна бюлетината, че иска България да върне достойнството си, което, за него, означава корекция в политиката.