И още един ден без парламент

Втори пореден ден повечето депутати не дойдоха на работа и това принуди шефката на парламента да обяви, че заседание няма да има. В залата присъстваха само 92 народни представители.

И още един ден без парламент
Втори пореден ден депутатите не успяха да съберат необходимия кворум и провалиха пленарното заседание.

При първоначалната проверка на присъствието, в пленарната зала бяха 84 народни представители. По правилник, за да може да се открие заседанието, са нужни повече от половината депутати, или най-малко 121.

Шефката на Народното събрание Цецка Цачева отново беше принудена да даде почивка, за да се съберат повече избраници. И след нея обаче кворум нямаше. Така Цачева обяви, че заседание няма да има при 92-ма души в залата.

Днешната сцена повтори изцяло вчерашната, когато парламентът отново не можа да започне работа. В четвъртък на работа бяха дошли 107 депутати. Тогава шефката на Народното събрание заподозря, че причина за отсъствията е предизборната кампания.

„Не мога да приема, че една партия, независимо какво е статуквото, трябва да носи отговорност сама за парламента. Аз не мога да нося отговорност за тези, които не идват”. Така шефът на групата на ГЕРБ Красимир Велчев коментира разпадналото се заседание.

Той съобщи, че 43-ма от 92-мата в залата са били от мнозинството.

„Аз няма да давам непрекъснато обяснение за нещо, което не съм направил. Трябва ли да обяснявам, че петък е ден на опозицията и да отговарям защо опозицията не иска и си проваля контрола”, ядоса се Велчев. Той припомни, че преди изборите управляващите поискали от опозицията да осигурява 50% от хората си в залата срещу 70% от ГЕРБ. „Те обаче казаха, че това си е наша работа”, допълни Велчев.