Окръжният съд потвърди ареста на 53-годишен добричлия, обвиняем за педофилия

Окръжен съд – Добрич, потвърди наложената на 53-годишния добричлия Сашо К. П. мярка за неотклонение задържане под стража. Той е обвиняем по досъдебно производство за това, че на 22.08.2011 г. е извършил блудствени действия с 9 годишно момиче. На 05.10.2011 г. той е привлечен да отговаря и за заплахи с убийство спрямо роднини на пострадалата.

Окръжният съд потвърди ареста на 53-годишен добричлия, обвиняем за педофилия
Наблюдаващият прокурор е наложил на Сашо П. първоначално мярка за неотклонение подписка. На 19.10.2011 г. Районен съд – Добрич, е изменил тази мярка в задържане под стража. 53-годишният обжалва пред въззивната съдебна инстанция това определение и моли, да му бъде определена по-лека мярка за неотклонение – парична гаранция.

Днес представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, пледира да бъде потвърдена най-тежката мярка за неотклонение на Сашо П., тъй като са събрани достатъчно доказателства, че той е автор на двете тежки умишлени престъпления, за които е привлечен да отговаря. Държавното обвинение представя също доказателства, че той е нарушил мярката за неотклонение, като без разрешение е напуснал местоживеенето си и е заминал за Франция. Прокурорът посочи, че извършеното от 53-годишния второ деяние дава основания да се направи извод, че съществува реална опасност той да стори друго престъпление или да се укрие.

Според адвокатите на Сашо П. не съществуват доказателства, които да обосновават предположението, че той е извършил деянията. Защитниците твърдят, че той не е нарушил мярката за неотклонение подписка, а свидетелите срещу подзащитния им са заинтересовани.

Окръжен съд – Добрич, след като се запозна със събраните по досъдебното производство материали и със становищата на страните, прецени, че обосновано първоинстанционният съд е дал вяра на лицата, които свидетелстват, че през месец септември Сашо П. се е намирал в Република Франция. Въззивният съд приема за доказано, че той е напуснал пределите на страната и е нарушил задълженията си по мярката за неотклонение подписка. Затова съдебният състав смята, че са налице законовите основания да бъде изменена мярката за неотклонение на Сашо П. в най-тежката.

Становището на Окръжен съд – Добрич, е, че от събраните в разследването материали може да се направи обосновано предположение за авторството на 53-годишния на деянието, за което е привлечен да отговаря. Неговото поведение в хода на досъдебното производство, включително повдигнатото му обвинение за второ престъпление и характеристичните му данни, обосновават извода за опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. С тези мотиви въззивният съд потвърди наложената на Сашо П. най-строга мярка за неотклонение.

Определението на Окръжен съд – Добрич, е окончателно.

Сашо П. има средно образование, семеен е, работи като строител във Франция, реабилитиран е.