ДКТ "Дора Габе" в Добрич подготвя празнични постановки за най-малките зрители

Те ще бъдат представени от 19 до 23 ноември

ДКТ "Дора Габе" в Добрич подготвя празнични постановки за най-малките зрители

Държавният куклен театър „Дора Габе“ в Добрич подготвя празнични постановки, свързани с Рождество Христово, които ще представя в продължение на пет дни. Това съобщи директорът на културната институция Петър Петков. 



От 19 до 23 декември актьорите ще излизат на сцена за своите най-малки зрители. Предвижда се постановките да са с начален час от 11. При засилен интерес броят на спектаклите ще бъде увеличен. Припомняме, че във връзка с противоепидемичните мерки театрите ще работят при заетост от 30% на местата. 

Петър Петков коментира, че се наблюдава ниска посещаемост. Като причина посочи Ковид ситуацията. Той увери, че в сградата на културната институция се спазват всички противоепидемични мерки. Поръчан е пречиствател, елеминиращ бактериите във въздуха, който се очаква да пристигне. 

През лятото постановките на ДКТ "Дора Габе" в Добрич се играха на открито в дворовете на детските градини и Центъра за защита на природата и животните. Петър Петков уточни, че следващата година също ще продължи инициативата за представяне на постановки в двора на Зооцентъра, тъй като идеята се е възприела добре.

Той коментира още, че коронакризата е повлияла и на Държавния куклен театър. По думите му един от най-големите проблеми е, че актьорите губят форма, защото не са свикнали да стоят без работа.  

„От финансова гледна точка нямаме тези приходи, които трябва да бъдат в една нормална обстановка. Министерството на културата подсигурява всичко необходимо, за да може да поддържаме базата и да получаваме заплати. Най-неприятното за мен е, че актьорите  губят форма. Актьорът не е свикнал да стои без работа, актьорите са работливи хора. Усещам ги как нямат тонус – това е най-лошото“, каза директорът на ДКТ "Дора Габе".

Той посочи още, че екипът е имал надежда, че ситуацията ще се нормализира по-бързо, актьорите са започнали да репетират.  „Бяхме набелязали хубави материали, които да подготвим. Но предвид ситуацията в момента сме в изчакване“, допълни Петър Петков.

В заключение той призова хората да не се страхуват да посещават Държавния куклен театър в Добрич и увери, че в сградата на културната институция се спазват всички противоепидемични мерки.