Изложбата "Йордан Йовков – живот в словото" гостува на Столичната библиотека

През следващите две седмици – до 27 ноември, столичани и гости на града ще имат възможността да разгледат двадесет фотодокументални табла, организирани в мобилната изложба „Йордан Йовков – живот в словото" на Регионалният исторически музей – Добрич. Те ще бъдат подредени в зала „София“ на Столичната библиотека.

Изложбата  "Йордан Йовков – живот в словото" гостува на  Столичната библиотека

Мобилната изложба „Йордан Йовков – живот в словото" на Регионалния исторически музей – Добрич, цели да представи безсмъртието на Йовковото име и творчество, слънчевия сплит от негови и чужди думи, отговарянето на личността и литературното му наследство. Подтекстово е поставен въпросът как ние, наследниците, пазим това наследство. Затова, 20-те фотодокументални табла акцентират върху знаците и местата на паметта, върху жестовете и символите на признателността, върху постепенното изграждане на нетленния образ на класика. 



Фотодокументалната експозиция представя скръбта на интелектуална България по загубата на Сеяча, Жетваря, Майстора на пеещото слово, което ще видим да живее също на театралната сцена, на киноекрана, въплътено в музикални творби и да пътува като бяла лястовица по света. Човекът Йовков внезапно си тръгва от света преди 83 години, но словото му – неуморен труженик, гради хановете и чифлиците на споделянето и разделянето, легендите за времето на границата на безкрайността. Защото според един от носителите на литературната награда „Йордан Йовков – Илия Волен: „Истинският писател приживе работи, а живее след смъртта си".

Изложбата е дело на екипа на Дом-паметника „Йордан Йовков" в Добрич -д-р Кремена Митева, Магдалена Трифонова, инж. Йорданка Славова и Десислава Димова. Финансирана е от Министерството на културата.