Разказват историите на „различните” деца на Добрич в Чикаго през декември

Деца и младежи със специални потребности от Добрич се включват в националния фотопроект „Различните деца на България”. Снимки, заедно с кратка история на децата ще бъдат показани в изложба в Чикаго в края на годината, предвижда се такава да бъде представена и в Добрич. Целта е обществото да започне да приема тези деца и да се научи да не ги игнорира.

Разказват историите на „различните” деца на Добрич в Чикаго през декември

Инициативата за създаването на този проект е на Анна Йончева, която е майка на две деца без специални потребности. Тя се е сблъскала с нетърпимостта най-вече на другите родители към „различните” деца на детската площадка. Стартирала своята идея в началото на месец март 2019 година, след като съученик на дъщеря й се опитал да я убеди да не играе с момиче в инвалидна количка, казвайки й, че е заразна. Тогава Йончева решила, че може да снима всички тези деца, които обществото приема за „различни” и да ги покаже, за да могат хората да свикнат с тяхното присъствие и да се научат да не ги игнорират. 



Камелия Тодорова от Добрич, която е майка на дете с аутизъм, попаднала случайно на страницата „Проект Различните деца на България” в социалните мрежи и решила да изпрати снимки и на своя син Недислав. Анна Йончева веднага се свързала с нея с идеята да го включи в този социален проект. Това било ден преди първата национална изложба по проекта в София и не успели да включат Неди в нея, но инициаторката пожелала той да участва в подобен проект в град Чикаго.

„Тогава ми дойде идеята да я помоля да се включим всички дечица от Добрич, които посещават Дневния център и да покажем техните усмивки и това, че различията правят хората интересни и ни дават възможност да видим колко  красиви и добри  са те и да разкажем всъщност всичко, което е свързано с тях. Тя прие с отворено сърце моята идея и ме поздрави, че ще помисля и за другите дечица. Това е една прекрасна възможност. В нашия град не се е случвало подобно нещо”, сподели Камелия Тодорова. 

Първоначално идеята била в проекта да се включат само децата на майките от сдружение „Ние 2020”, което създава клуб за деца със специални потребности, но впоследствие се свързали с директора на ДЦДУ в Добрич Албена Донева, която подкрепила начинанието повече деца със специални потребности да се включат.  „Албена Донева изцяло стои зад нашите идеи и зад нас и винаги ни е подкрепяла, тя прие много добре тази моя идея и за няма два часа се организира и се свърза с всички майки на децата, които посещават центъра и ги покани да се включат”, сподели Тодорова. 

Фотосесията на децата, които желаят да се включат и тяхната история и послание да достигне до повече хора, ще се състои на 18 октомври пред ресторант „Чифлика”. Там ще им бъдат направени професионални снимки от Ангелина Иванова, която е партньор по проекта. 

Камелия Тодорова е решена да направи изложба и в Добрич в края на годината. „Това което ние тепърва ще направим в Добрич е изложба в нашата галерия, ако в неделя има желаещи да ги покажем. Обществото не приема различните деца, плюе в пазва и чука на дърво, когато види такова дете, съжалява го, но пак не може да го разбере,  другите децата избягват да контактуват с деца със специални потребности и всички казват, че те са болни. Те не са болни, те имат нужда също да играят, да се забавляват, имат нужда обществото да ги приеме и да се приобщи към тях”, каза тя.

Очаква се в Добрич да стартира и благотворителна акция за закупуване и поставяне на люлка за деца със специални потребности в рамките на проекта.