Кадафи е убит

Представители на военното ръководство на Преходния национален съвет на Либия обявиха, че бившият лидер Муамар Кадафи е починал от раните си в град Сирт, предаде агенция Ройтерс.

Кадафи е убит
По-рано днес бе съобщено, че Кадафи е заловен от силите на Преходния национален съвет, близо до град Сирт, докато се е опитвал да избяга с конвой, обстрелван от натовски самолети.

Говорителят на новата либийска власт Абдел Маджид е обявил, че той е ранен и в двата крака.

Мохамед Лейт, командир, който пристигнал от Мисрата в Сирт, каза по-рано за Франс прес, че е видял Кадафи с очите си.

Сваленият лидер бил облечен в камуфлажни дрехи и с тюрбан на главата.

Либийската телевизия "Свободна Либия" твърди, че заедно с Кадафи са били заловени синът му Мутасим, бившият шеф на силите за сигурност Мансур Дау, Абдула Сануси, шефа на либийското разузнаване, и говорителят на Кадафи Муса Ибрахим.

Медици в Сирт обявиха, че министърът на отбраната от режима на Кадафи - Абу Бакр Юнис, е бил убит при окончателните сражения за родния град на лидера.

Неговото тяло бе разпознато в полевата болница, където бе отнесено с пикап, уточни д-р Абду Рауф.

Либийски бунтовници обявиха, че са превзели и  последната  област от родния град на Кадафи - Сирт, и сега държат целия град, предаде СиЕнЕн.

Националният преходен съвет по-рано заяви, че официално ще обяви освобождаването на Либия, когато Сирт падне.

Бойците на Националния преходен съвет свалиха Кадафи след близо 42-годишно управление през август, след шест месеца битки.

Град Сирт бе подложен на обсада от седмици, а верните на бившия режим сили се оказаха по-твърди, отколкото преходните власти очакваха.

Обсадата на града бе пробита в началото на месеца. Бойните действия се водиха буквално за всяка улица и сграда.