Днес е Световният ден на донорите на стволови клетки

Световният ден на донорите на стволови клетки се отбелязва всяка година през третия уикенд на септември, като израз на благодарност към всички донори на стволови клетки по света.

Днес е Световният ден на донорите на стволови клетки

Българският регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки е част от Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки на УМБАЛ „Александровска“ и е член на Световния регистър (WMDA), в който са регистрирани повече от 37 милиона души от 55 страни. В Регистъра има 2500 български донора и се нуждае непрекъснато от нови попълнения и актуализация. Създаването на Регистъра позволи извършването на трансплантации от неродствени донори в България. По-големият брой донори в Регистъра увеличава възможностите за лечение на стотици пациенти от България и света с хематологични и други заболявания, за които трансплантацията е единственият шанс за живот.


След първата трансплантация на стволови клетки през 50-те години на миналия век, над един милион пациенти са били трансплантирани, поради различни видове рак на кръвта и други хематологични заболявания. Често трансплантацията, използваща здрави клетки от донор или единица кръв от пъпна връв, може да бъде единственият шанс за излекуване. Когато в семейството няма подходящ донор, неродственият донор, който може да е от другия край на света, може да се окаже най-подходящ за пациента.

Световният регистър WMDA прави възможно сътрудничеството и глобалния обмен на информация. В международен план това силно сътрудничество е помогнало на стотици хиляди пациенти. Световният ден на донорите на стволови клетки ще се отбележи със събития в повече от 50 страни, с призив към дарителство за живот, под мотото „Thank you, donor!”.

Източник: Нова