Ценно дарение от първи издания на книги на Дора Габе и Йовков получи литературния музей в Добрич

Дом-паметника „Йордан Йовков” в Добрич получи ценно дарение от преводача Веселка Сарандева, която е съпруга на един от най-големите изследователи на Йовковото творчество професор Иван Сарандев, който ни напусна през месец март тази година. Той е бил традиционен участник във форумите, организирани от музея.

Ценно дарение от първи издания на книги на Дора Габе и Йовков получи литературния музей в Добрич

Веселка Сарандева решила, че след като нейният съпруг си е отишъл, най-естественото място на всички онова, което той е писал за Дора Габе и Йовков, материалите, снимките и документите, които е събирал, книгите – първи издания и преводи, които притежава, е в Дом-паметника, посветен на великия български писател в Добрич


Дарението включва ценни първи издания на Йовкови книги, както и печатни издания за писателя, някои са с автограф; първи издания и преводи на книги на Дора Габе; ръкопис на книгата на проф. Сарандев за живота и творчеството на Йовков; материали, събрани от учения за Певеца на Добруджа и Дора Габе. Дарението ще стане част от фонд „Йордан Йовков“ и „Дора Габе“ на Дом-паметника.