Училище „П. Р. Славейков” в Добрич започва учебната година със строги мерки и без традиционния училищен звънец

На 15 септември учениците от цялата страна се връщат в класните стаи. Учебната година ще започне под знака на строги мерки, маски по коридорите и без традиционния училищен звънец, който да приканва децата да влязат в час.

Училище „П. Р. Славейков” в Добрич започва учебната година със строги мерки и без традиционния училищен звънец

За организацията на учебния процес, мерките за недопускане на коронавируса и как ще се процедира при установен положителен случай при учениците и техните преподаватели в СУ „П. Р. Славейков” в Добрич разказа директорът на учебното заведение Георги Георгиев. 



Здравейте г-н Георгиев, как ще бъде организиран учебния процес, за да бъде безопасен за учениците и учителите?

Това  е една много дълга тема, нещата, които сме изписали и подготвили касаят един много сериозен и дълъг документ, като план и мерки за водене на учебния процес с възможно максимално осигуряване на безопасност. 

За целта сме изготвили мерки за безопасна среда в училището в условията на COVID-19, които ще бъдат гласувани на Педагогически съвет, след което ще бъдат качени на сайта и съответно ще бъдат запознати всички родители на дистанционни родителски срещи. Изключение правят родителите на децата от първи, пети и осми клас, които тази година ще са за първи път в съответните класни колективи. Там най-вероятно родителските срещи ще бъдат направени на живо, за да могат родителите да се запознаят с преподавателите и да направят връзка с класните ръководители за евентуална по-нататъшна онлайн комуникация. 

Как ще влизат децата в учебното заведение и как ще бъдат организирани часовете?

Най-важното е, че децата ще влизат и излизат от различни места, ще бъдат отворени два входа, да речем от западния ще се влиза, а от източния ще се излиза. Движението по коридорите и стълбищата ще бъде еднопосочно с цел избягване на среща на различните класове. За голямо съжаление не можем да използваме кабинетната система и организацията ще бъде класна, т.е. паралелките ще бъдат само в една класна стая. Освен това класовете ще бъдат разположени на етажи, примерно първокласниците, като правило при нас винаги са само на първия етаж, за да бъдат достатъчно изолирани от всички останали ученици. Съответно втори, трети и четвърти клас ще бъдат на втория етаж и три паралелки от четвърти клас ще бъдат на третия. Пети клас ще бъдат също на третия етаж, а шести клас – на четвъртия. С една такава организация на първата смяна ние ще съумеем да не допускаме масово движение по коридорите и етажите. Лошото е, че учителите трябва да се движат, но в нашите правила изрично е записано, че движението по коридорите трябва да става само с маски както за учениците, така и за учителите. Това са общоприети правила, не е някаква изненада.  Надявам се, че ще се спазват, особено след намесата и на родителите, защото всички наши родители разбраха още от миналата година, че новата форма на обучение и изобщо условията, в които ни се налага да живеем, им възлагат доста ангажименти най-вече по отношение на възпитанието и напомнянето за спазването на правилата.  Даваме си сметка, че и самата електронна форма също много ги ангажира, особено при малките ученици, но в такава обстановка всички сме доста по-натоварени, отколкото в нормална среда. 

Децата от различните класове ще влизат ли по различно време в училище?

Да, това е другият момент. С цел избягване на натрупване на ученици при влизане и излизане сме изготвили график за целия срок, в който учениците от всички класове ще влизат по различно време. Като се започне от 7:30 часа, децата от трети клас ще влизат в 7:50 часа, 8:30 е за първи клас, за втори –  8:10, четвърти клас влизат в 8 часа. Другото, което е важно е, че на практика са изписани графици и те са съвсем различни, което означава, че ангажиментът за начало и край на часа си остава на учителя. Традиционните учебни звънци няма да ги има. По същия начин ще са и междучасията, в които децата ще излизат да почиват, при този раздвижен режим, се получават в различно време с цел по коридорите да няма среща на учениците от различните класове. 

Ще се мери ли температурата при влизане в сградата?

Това би представлявало едно допълнително забавяне и струпване, когато има много деца. Както сме описали в нашите мерки при външни забелязани симптоми на заболеваемост, имаме две стаи за изолация с възможност за трета. Имаме медицинска сестра, която в такива случаи ще измерва температурата, но съветваме родителите да измерват ежедневно температурата на децата си преди да ги изпратят на училище и при установени над 37 градуса, да се обадят на личните си лекари. Ако такава ситуация се случи в училище процедурата е същата. След извеждането на детето в стая за изолация се намесва медицинската сестра, която ще уведоми родителите и личния лекар. 

Началните учители, макар че не е задължително, ще бъдат ли с предпазни маски в час?

Няма да бъдат задължени да носят маски в час, маските ще бъдат пожелание. Не мога да си представя и не знам, дали на някого изобщо му е ясно, как се обучава дете в първи клас без да има контакт с учителя. За мен това е невъзможно, но най-вероятно ще вземем по-специални мерки. В момента правим избор на шлемове или маски, които да бъдат най-подходящи за началните учители. Има разнообразие и ще намерим подходящия вариант учителят да бъде защитен, съответно и децата да бъдат в безопасност. 

Има ли учители, които попадат в рисковата група?

Да, ако говорим за рискова група над 55 години, имаме такива. Практиката показва, че не само рисковата група на по-възрастните хора, в която попадам и аз самият, е застрашена. Доста млади хора преминават през тази болест, така че това не бива да ни успокоява, просто всички трябва да спазват мерките. С удоволствие забелязвам, че колегите, които и в момента идват в училище влизат с учебното заведение с маска.

Как ще се процедира с по-големите ученици?

Големите ученици ще бъдат на класна система, по принцип те са втора смяна. Седми и осми клас ще бъдат на третия етаж, а 9, 10, 11 и 12 – на четвъртия. Там също сме направили едно своеобразно възрастово разделение с максимално избягване на движение на ученици по етажите. 

Какво се случва с часовете, които изискват учениците да са в специализирани кабинети, като физика, химия, биология и физическо възпитание?

Част от кабинетите ще останат свободни, за да се предотврати струпване на учениците, но примерно кабинетът по биология ще се използва по преценка на преподавателя веднъж или два пъти в седмицата, когато се налага да се правят по-специализирани лабораторни упражнения. Иначе като цяло паралелките ще са в класните си стаи. По-неприятен е проблемът с компютърните кабинети, макар че имаме три такива, защото там движението ще бъде малко по-голямо. Там сме взели мерки за абсолютна дезинфекция след всеки час. Сериозен проблем са и часовете по физкултура, но там сме го решили по следния начин – малките ще се преобличат в класните стаи, а за големите сме осигурили освен двете съблекални, двата физкултурни салона и актовата зала, които ще играят ролята на съблекални, за да се спазва и дистанция и по-малко движение. Докато времето позволява часовете по спорт ще се водят на открито – на спортните площадки. 

Има ли ученици, които ще продължат да се обучават в електронна среда?

За момента нямаме такива. По принцип обучението в електронна среда е възможно, но то все още не е регламентирано. Дистанционната форма на обучение още не е изчистена като начин на упражняване, като самостоятелната или индивидуалната. Надявам се, както обещават от Министерството, до началото на учебната година да се направят промени в Наредбите и тези неща ще се доизчистят. Защото аз мисля, че дори и да не минем в електронна среда на обучение, има и други методи и начини, които биха били по-полезни и по-безопасни. Например, ако паралелките се разделят на две групи, знаете, че средната пълняемост е около 24 деца, за период от седмица в реална обстановка да присъстват половината деца, а останалата половина да са в електронна и всяка седмица те да се разменят. Мисля, че по този начин безопасните условия в класната стая ще бъдат много по-добри. 

Как ще се процедира ако има установен случай на коронавирусна инфекция при дете, учител или персонал?

Ако има установено лице с коронавирус, след направен тест се карантинира цялата паралелка и тогава се минава в електронна среда. Ако има учител, той също се карантинира и започват да се спазват изискванията на РЗИ, като се проучват всички контакти. Не искам да си помисля какво и как ще се случи, ако има учител или ученик с положителна проба, просто карантинирането ще стане като геометрична прогресия и допускам, че при първи случай до седмица ще бъде карантинирано цялото училище. 

В заключение да ни кажете няколко думи за стаите за изолация.

Стаите за изолация са обикновени класни стаи, които се намират в края на коридора на втория и третия етаж, съответно имаме възможност да направим такава и на четвъртия, но не смея да говоря, че ще имаме повече от едно и две деца. Има достатъчно помещения в училище, които могат да се обособят като стаи за изолация. Разбира се в мерките също сме описали и начина на вземане на детето - ако има висока температура и видими признаци на заболяване, то ще бъде извеждано от отделен изход.