Добрич отбеляза 80-годишнината от Крайовската спогодба и връщането на Южна Добруджа в пределите на България

През септември 1916 г. Южна Добруджа отбелязва своето освобождение благодарение на победоносния ход на Трета българска армия и конницата на ген. Иван Колев, активно подпомагана от местното население.

Добрич отбеляза 80-годишнината от Крайовската спогодба и връщането на Южна Добруджа в пределите на България



Честванията започнаха с поклонение в памет на загиналите в събитията от 1916 година във Военното гробище – музей.


Пред параклиса „Св. Архангел Михаил“ архиерейския наместник на Добричката духовна околия иконом Иван Дойчев и отец Емануил отслужиха заупокойна света литургия и панихида за войниците, дали живота си за свободата на Добруджа. 


Сред официалните гости беше командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, чийто прадядо е погребан във Военното гробище в Добрич. „Днес се навършват и 104 години от паметната победа на българската войска в знаменитата Добруджанска епопея. Битки продължили само 3 дни, но битки, в които българския войник доказа, че когато става въпрос за България, няма никакви сантименти и е готов да защити родината си и да победи всеки враг. Нямаше да го има Крайовския договор с тези успешни клаузи за обединението на България, за присъединяването на изконни български земи – Златна Добруджа, към Отечеството ако не беше знаменитата победа на Приморския пол, на Бдинската дивизия, ако не беше активното участие на Врачанския полк, където е служил моя прадядо, ако не беше конницата на ген. Иван Колев и мъдрото ръководство на българските войски от ген. Кантарджиев. Най-малкото, което можем да направим като наследници е да не забравяме и всяка година на този ден да отдаваме почит на героите. На тези герои, които когато са умирали не са значели, че днес ще ги наричаме герои. Те са знаели много добре как да воюват за честта на своя командир, на своята част, на своето семейство и на Отечеството”, каза във своето тържествено слово ген.-майор Явор Матеев. 


Добричлии се преклониха и пред подвига на легендарния командир на първа конна дивизия ген. Иван Колев на паметника му в центъра на града. 


Присъстващите почетоха паметта на загиналите с едноминутно мълчание и положиха цветя и венци на монумента. 


Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите в Добрич връчи специална грамота за добрата съвместна работа на кмета на Добрич Йордан Йорданов.