Над 3000 нарушения е установила Инспекцията по труда в Добрич от началото на годината

За седемте месеца на 2020 г. Инспекцията по труда” със седалище Добрич е извършила 800 проверки предимно в предприятия от икономически дейности, свързани с търговия, хотели и ресторанти, селско стопанство, строителство на сгради.

Над 3000 нарушения е установила Инспекцията по труда в Добрич от началото на годината

При проверките са установени общо 3379 нарушения, от които по спазване изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятията са 1541 броя, по закрилата на трудовите права на работниците и служителите, уредена в Кодекса на труда 1833 броя, 1 брой нарушение на Закон за насърчаване на заетостта и 4 броя по Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.



По постъпили жалби срещу некоректни работодатели са извършени 127 проверки.

За отстраняване на констатираните нарушения са предприети принудителни административни мерки. Във връзка с констатираните нарушения са съставени 315 акта за установяване на административни нарушения.

По отношение на обхвата на различните икономически дейности е налице запазване на тенденцията за обхващане на възможно най-широк кръг от предприятия от различни икономически дейности.

Ежегодната кампания за контрол на трудовото законодателство по черноморските курорти се провежда и тази година. Извършват се множество нощни проверки и проверки в почивните дни. Данните от контролната дейност показват, че нарушенията по разпределението на работното време като цяло – липса на поименни графици за разпределението му в обектите на контрол, неосигурени задължителни почивки и др. са сред основните нарушения в сезонните обекти.

При извършените проверки през 2020 г. са установени да работят 5 непълноленти без издадени разрешения за работа от Д ИТ Добрич.

Дирекция „Инспекция по труда” със седалище Добрич стриктно контролира законосъобразното наемане на работа и условията на труд на непълнолетните лица. За отчетения период са дадени 196 разрешения за работа на непълнолетни лица. За наемането на непълнолетни от работодателите се изискват същите документи, каквито трябва да подготвят за всяко работно място, дори когато на него ще бъде наето пълнолетно лице. Исканията се подават в дирекцията „Инспекция по труда“, на територията на която е работното място, за да бъде извършена проверка за условията на труд. Когато няма пропуски в подадените документи, дирекцията издава разрешението или отказа за наемането в много кратки срокове – в рамките на 2-3 дни. Напомняме, че непълнолетните работят на намален работен ден от 7 часа. За тях е забранено полагането на нощен и извънреден труд. Ненавършилите 18 г. могат да работят от 6 ч. до 22 часа, а ненавършили 16 г. – от 6 ч. до 20 ч. Те имат право и на удължен годишен отпуск от 26 дни.

Контролът по спазване на трудовото законодателство в дейностите „Растениевъдство“ и „Стоителство“ остават приоритет за Дирекция „Инспекция по труда” със седалище Добрич, тъй като те са рискови по отношение на възникването на трудовите правоотношения и по осигуряването на безопасност и здраве при работа.