500 декара нови гори залесяват в Генерал Тошево

През есента ще бъдат залесени 169 декара, като при 86 декара от тях ще има възстановяване на защитни горски пояси, съобщават от Североизточното държавно предприятие.

500 декара нови гори залесяват в Генерал Тошево

До края на годината ще бъде направена почвоподготовка на още 104 декара,  като при тях залесяване предстои през 2021 година.  Средствата за тях са осигурени по Подмярка 8.4 „Възстановяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития“. 



180 декара нови гори ще има в стопанството благодарение и на Проекта „Мерки за опазване на малкия креслив орел и неговите местообитания в България“, който е към програма LIFE на ЕС. Страни в проекта са ИАГ, БДЗП, СИДП и ЮИДП, а целта му е да бъдат създадени нови местообитания за малкия креслив орел, да бъде опазен вида и да бъде съхранено биологичното разнообразие на горите в тази част на страната ни.

Залесяването ще се извърши изцяло с местни видове – цер, планински ясен и сребролистна липа. Фиданките за кампаниите ще бъдат осигурени от разсадниците на територията на СИДП, а при цера ще бъде използват жълъд, който ще бъде събран от работниците и служителите на ДГС-Генерал Тошево.