Уникалния златен пръстен, открит при разкопките на Калиакра, представят в изложба в Каварна

Директорът на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова откри изложба с намерените при разкопките на нос Калиакра през 2019 година уникални артефакти.

Уникалния златен пръстен, открит при разкопките на Калиакра, представят в изложба в Каварна



Сред тях беше и златния пръстен печат, принадлежал на някогашен управител на Калиакра на име Георги. Той има много детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол. Той е открит в един от гробовете на наследник на Палеолозите и вероятно родственик на Балик и Добротица (известни в историята като владетели на Добруджанския деспотат през XIV век). В експозицията са представени още обеци, сребърни копчета, плоска щитовидна апликация, сърмена везба и красив стъклен съд, открит в гроба, в който според тогавашните вярвания са се събирали сълзите на оплаквачките.


На събитието присъства кметът на община Каварна Елена Балтаджиева. „Днес е много специален ден за нашия град. Гражданите и гостите имат възможността да се докоснат до историята и да видят тези уникални находки, които ни връщат назад в годините“, заяви в приветственото си слово тя. Елена Балтаджиева си пожела още уникални артефакти в региона.


"До момента имаме около 10 000 находки от Калиакра, голяма част от тях са изключително ценни и много богати“, заяви директорът на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова. 


Тя сподели, че под мястото, на което е открито гърнето със златни монети и накити, тя и нейните колеги са попаднали на гробове от некропол. Един от тях е бил на млад мъж между 22 и 25 години, погребан с изключително ценни дарове. Тяхната функция не е само да го съпроводят до отвъдното, но и да покажат неговата значимост, когато е бил жив.


На тялото е била поставена стъкленица, за която се предполага, че е имало светена вода, или са се събирали сълзите на оплаквачките.

От лявата страна на тялото е била поставена чанта с колани. „Нарязването на колана и поставянето му в гроба показват, че той е бил виден представител на средновековната българска аристокрация“, каза Петрунова. Най-голямата находка е златния пръстен, той е богато изработен и с надпис.


В съседен гроб е открит друг на пръста на млада жена, който също беше представен в експозицията.


Изложбата на находките, намерени на Калиакра през 2019 година, ще остане във фоайето на Общинската администрация в продължение на месец.