Шахматистът Момчил Петков покри първата норма за званието на ФИДЕ - Международен майстор по шахмат

Състезателят на шахматен клуб "Енергия 21" в гр. Добрич FM Момчил Петков с личен треньор м.с. Тодор Тодоров, покри първа норма за званието на ФИДЕ - Международен майстор по шахмат.

Шахматистът Момчил Петков покри първата норма за званието на ФИДЕ - Международен майстор по шахмат

Това поредно отличие за Момчил Петков се е случило на турнира „First Saturday“ в  Будапеща, организиран от Ласло Наги, който е създател на интелектуална работилница в Унгария. Той е световно известен международен шахматен организатор на ФИДЕ – удостоен с престижното звание на конгрес в Калвия 2004 в (Испания).  Вече 28 години унгарският шахматен деятел непрекъснато предоставя на шахматистите от цял свят възможности, както за постигане на GM, IM, WGM, WIM - норми, така и за получаване или подобряване на международен рейтинг. 



Обикновено всеки месец, с изключение на януари, се поставя началото на четири турнира по - класически шахмат. Един за GM, един за IM и два за FM. Тези шахматни събития се провеждат в двумилионната столица на Унгария – красивия град Будапеща, разположен на двата бряга на река Дунав. Турнирите първа събота "First Saturday" имат богата история, международно признание, добра репутация и слава. Обикновено там играят 40 играчи, разделени в 4 турнира с по 10 участници от около 10 – 15 федерации. В тях са участвали топ гросмайстори на света - като Петър Леко, Юдит Полгар, Ференц Беркеш от Унгария, Тимур Реджабов и Гадир Гусейнов от Азербайджан, както и редица световни и европейски шампиони за юноши, девойки и младежи и много други силни шахматисти.

В поредният турнир ‘’First Saturday’’, провел се от 1 до 11 август в четири секции – GM, IM и FM участваха общо 43 състезатели от 10 държави. FM Момчил Петков с личен треньор м.с. Тодор Тодоров взе участие в гросмайсторския турнир като 14-годишният младеж, със своя рейтинг 2 315, стартира под номер девет в стартовия списък на играчите. В първите два кръга той претърпя две загуби от класиралите се съответно на първо и второ място в турнира GМ Aczel Gergely (2511) от Унгария и IМ Dardha Daniel (2445) от Белгия . 

С много амбиция, воля и старателна подготовка в останалите седем кръга Петков продължи играта без нито една загуба, в резултат на което покри първата си норма за международен майстор и повиши индивидуалния си международен рейтинг с 43 единици.