Жители на с. Дончево излязоха на протест пред сградата на ВиК – Добрич, за да изразят недоволството си от липсата на вода

С плакати „Дайте ни водата, за която плащаме”, „Писна ни от това безводие, децата ни са жадни”, „Водата е живот. Не ни отнемайте правото на живот”, жители на с. Дончево се събраха днес пред сградата на ВиК – Добрич. Протестиращите изразиха недоволството си от честото и продължително спиране на водата в селото.

Жители на с. Дончево излязоха на протест пред сградата на ВиК – Добрич, за да изразят недоволството си от липсата на вода


В село Дончево живеят над 1000 души, от тях много млади семейства с деца. Жителите споделиха, че вече не издържат и са готови да протестират докато проблемът не се реши. 


„Проблемът с безводието в Дончево не е от една и две години, може би е от около 30 - 40. Улицата, която е в най-високата част има тези проблеми постоянно. Хората, които живееха в по-долните улици имаха налягане, но в последните 3 години и те нямат. Многократно съм се обаждала във ВиК, но началниците нямат точен отговор. Това са лъжите от преди 30 години. Започнахме така: „Полива се от питейната вода”, „Краде се вода”, „Пипа се крана за водоподаването”, „Аварии”, „Стари тръби”, „Кооперацията черпела вода от селото”, кооперацията си има отделен сондаж и това не е вярно, „Няма дъжд”, „Изгоряла помпа”, „Хидрофори по домовере” и други, зави Вяра Ненова. 


Сред протестиращите днес беше и Гани Колев от семейната ферма „Колеви груп”, в която се отглеждат 12 000 животни. Той сподели, че заради липсата на водоподаване, са принудени да носят вода във фермата с цистерни.  „Проблемът с водоподаването е откакто се помня, още като бях малък, но в последните години липсата на вода зачести много, затова и хората се събраха тук, защото им омръзна. То няма вода, а чашата преля. Няма да спрем докато не се реши този проблем изцяло и завинаги”, заяви той. „Мъчим се да си създадем някакви нормални условия на живот, но е много трудно, тъй като икономията на ток лишава цялото ни село от вода”, допълни Колев. На въпроса как се справяте, той отговори, че всеки се спасява поединично. Повечето хора имат кладенци, но водата е негодна за питейно-битови нужди. 


 „Имаме нужда от вода, тя е жизнено важна за всички. Не можем да разберем защо във върлото лято  ни оставиха без вода. Не е редно да бъде това безводие, ние не сме Безводица, ние сме Дончево. Много е трудно, тези малки деца трябва да се къпят и мият, в пандемия сме и трябва да се спазва някаква лична хигиена, няма как да стане като нямаме капчица вода”, сподели Венета Минчева, която беше с малкия си син.


За да изрази своята лична подкрепа към жителите на с. Дончево на протеста беше кметът на община Добричка Соня Георгиева. Тя сподели, че на територията на общината има много села, които имат проблеми с водоподаването. „Село Царевец в момента е без вода от четвъртък миналата седмица, по информация на ВиК има авария, която явно не може да бъде отстранена. Село Крагулево е без водоподаване от декември 2019 година, в момента Общината осигурява с водоноски вода за битовите нужди на домакинствата. Търси се решение на проблема”, сподели Георгиева. 

На 30 юли Общината, заедно с Общинския съвет, излезе със съвместна декларация към всички държавни институции, с която алармира за проблема. Тя ще бъде изпратена до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и водите, Комисията за енергийно и водно регулиране, ВиК – Добрич и  Българския ВиК холдинг.


Директорът на водното дружество инж. Тодор Гикински заяви пред протестиращите, че всичко е възстановено и обеща, че в Дончево няма да има проблем с водоподаването. „Ние сме подменили помпата на дълбокия сондаж, която беше аварирала, просто чакахме много време частите. Вече помпата е чисто нова и вади достатъчно количество вода. По тази система са 5 села, две от тях са с много малко жители, ние няма да имаме от тук нататък проблеми с водата, просто дълбокия сондаж не работеше на пълен капацитет. Възстановено е водоподаването, днес ще пуснем още една хоризонтална помпа, която ще гарантира, че вода ще има. Напрежението постоянно варира, изключват се помпи, има профилактика на електрическата мрежа, ние не спираме да работим, хората ни са преуморени вече”, заяви той. Инж. Гикински каза в заключение: „ Когато прехвърлим на новото трасе и сложим два въздушника, тогава няма да се виждаме вече, всичко е въпрос на време. До края на годината ще бъде приключено новото трасе”.