Община Добричка и Общинският съвет със съвместна декларация по отношение на проблемите с водоподаването

Община Добричка и ДОбС излязоха със съвместна декларация, свързана с проблемите с водоподаването в населените места на територията й.

Община Добричка и Общинският съвет със съвместна декларация по отношение на проблемите с водоподаването

Тя беше прочетена от кмета на общината Соня Георгиева. В нея се призовава за адекватна и спешна реакция за осигуряването на нормално водоподаване в населените места в община Добричка. 



Ето и пълният текст на съвместната декларация: 

„Тази декларация е поредният опит на Община Добричка и Добрички общински съвет да даде публичност на проблемите с водоснабдяването в населените места на територията на общината. Водоснабдяването е дългогодишен проблем, който винаги е стоял на дневен ред в работата на общинската администрация. На безводие са обречени много от семействата в нашата община. Сигналите за нарушено водоподаване са ежедневни, въпреки опитите ни за оптимален контакт с водното дружество, безводието е факт. По инициатива на кмета Соня Георгиева през последните месеци са осъществени две срещи с представители на ВиК – Добрич, през месец декември 2019 и месец май 2020 година. На срещата на 4 май присъстваха инж. Тодор Гикински – председател на борда на директорите на ВиК – Добрич, Панайот Панайотов – прокурист на водното дружество и областният управител Красимир Кирилов. При усложнената епидемиологична обстановка липсата на вода в населените места на територията на Община Добричка е недопустима. През последните месеци ситуацията става все по-тревожна, а търпението на хората е пред изчерпване. Десетки села в община Добричка ежедневно са обречени на безводие, авариите понякога не се отстраняват с месеци. Безводието е въпрос, за решаването на който незабавно следва да се намеси държавата, наложителна е реконструкция на водопреносната мрежа и водоемите в нашата община. Смятаме, че в рамките на разумен диалог между централната и местната власт може да се намери справедливо решение.  Апелираме за адекватна и спешна реакция за осигуряването на нормално водоподаване в населените места в община Добричка. Липсата на вода по време на пандемия е не просто проблем, липсата на вода поставя под въпрос оцеляването на жителите на нашата община и всички ние, представители на местната и държавната власт, носим отговорност за живота на българските граждани. Настояваме за неотложна реакция”. 

Тя ще бъде изпратена до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и водите, Комисията за енергийно и водно регулиране, ВиК – Добрич и  Българския ВиК холдинг.