Запръстяват пламналото депо за отпадъци в с. Богдан, една от версиите за пожара е човешка небрежност

„Към момента в депото за неопасни отпадъци в с. Богдан се извършва запръстяване, то се прави по периметъра на самото сметище, т.е. по самите скатове, защото това са единствените участъци, които са останали да тлеят и този пушек е единствено и само от там”, заяви днес пред журналисти зам.-кметът по „Устройство на територията” към Община Добрич инж. Пенчо Керванов.

Запръстяват пламналото депо за отпадъци в с. Богдан, една от версиите за пожара е човешка небрежност

Пожар в сметището на с. Богдан е причината за задушливата миризма в Добрич снощи


Припомняме, че във вторник жители на Добрич сигнализираха в социалните мрежи за гъст дим и силна задушлива миризма в града. Причината затова беше пламналото в неделя сметище в с. Богдан.  Именно тогава пожарът е бил в най-големия си размер, категоричен беше инж. Керванов. По думите му той се изразява в изгаряне на тревната растителност, която е поникнала  вследствие на запръстяването на самото депо. „Причината за този дим е, че по тези скатове през годините от валежите пръста се е свлякла и отпадъците са станали видими, те правят този дим и пушек, който усещаме”, каза още зам.-кметът. 

Тази сутрин служители на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” са опитали да задушат ръчно периферните части на депото, като са използвали моторни пръскачки, тъй като тежка техника не може да навлезе. „Имаше ефект, но той не е достатъчен да потушим пушека”, сподели инж. Керванов. В следобедните часове е започнало и запръстяване с по-тежка техника. „Доста е трудна ситуацията, тъй като камионите потъват, но локализирахме едно място, на което може да се разтоварва пръста и да се разнася с багери. Утре ще опитаме да покрием всички скатове, за да можем да овладеем цялата ситуация”, заяви зам.-кметът инж. Пенчо Керванов. 

Причините за възникване на пожара още не са ясни. По думите на Керванов е възможно огънят да се е възпламенил от дъно на счупена бутилка, но не е изключена и човешка намеса. „Пожарът е регистриран към 20 часа в неделя, тогава не беше толкова топло, ако сметището се беше възпламенило само, това щеше да стане около 13 – 14 часа, когато е най-горещо”, категоричен беше той. 

Вчера е била извършена и проверка за замърсяване на въздуха от страна на РИОСВ – Варна. Към 20- 21 часа са направени замервания, но не са били установени индикации за замърсяване. 

Очаква се до края на утрешния ден ситуацията с пожара в депото да бъде овладяна. 

Това не е първият случай на запалване на сметището в с. Богдан, преди 10 години е имало подобна ситуация. Единственият вариант за справяне с проблема е депото да бъде рекултивирано.  Община Добрич е направила проект и не веднъж е кандидатствала за финансиране, но по думите на зам.-кмета приоритетите на държавата са 15 изключително опасни сметища, сред които това в с. Богдан не фигурира.  Предстои Министерството на околната среда и водите да бъде уведомено за състоянието на депото, за да може общината да кандидатства за финансиране на неговата рекултивация.