9 ползи за здравето от яденето на диня

Динята е вкусен и освежаващ плод, който е силно предпочитан през летния сезон.

9 ползи за здравето от яденето на диня

Освен вкус обаче, плодът може да предложи и няколко ползи за здравето. В  150 гр. диня се съдържат само 46 калории, но и високо съдържание на витамин С, витамин А и други здравословни растителни съединения.


Ето кои са топ 9 ползи за здравето от яденето на диня:

Помага ви да се хидратирате

Пиенето на вода е важен начин да поддържате тялото си хидратирано. Консумацията на храни с високо съдържание на вода обаче също може да помогне. Интересното е, че динята се състои от 92% вода. Нещо повече, високото съдържание на вода е една от причините плодовете и зеленчуците да ви помогнат да се почувствате сити. Комбинацията от вода и фибри означава, че ядете добър обем храна, без да приемате много калории.

Съдържа полезни хранителни вещества и растителни съединения

В 150 грама диня има и много други хранителни вещества, включително Витамин С, Витамин А, Калий, Магнезий, Витамини В1, В5 и В6. Динята също е с високо съдържание на каротеноиди, включително бета-каротин и ликопен. Плюс това има цитрулин, важна аминокиселина.

Съдържа съединения, които могат да помогнат за предотвратяването на рак

Изследователи са проучили ликопенът и други отделни растителни съединения в динята за техните антиракови ефекти. Най-силната връзка досега изглежда е между ликопен и рак на храносмилателната система. Изглежда, че намалява риска от рак чрез понижаване на инсулиноподобния растежен фактор (IGF), протеин, участващ в клетъчното делене, чиито високи нива са свързани с рака.

Може да подобри здравето на сърцето

Факторите като начина на живот, включително диетата, могат да понижат риска от сърдечен удар и инсулт чрез намаляване на кръвното налягане и нивата на холестерола.

Няколко хранителни вещества в динята имат специфични ползи за здравето на сърцето. Проучванията сочат, че ликопенът може да помогне за понижаване на холестерола и кръвното налягане. Освен това може да помогне за предотвратяване на окислително увреждане на холестерола

Динята също съдържа цитрулин, аминокиселина, която може да повиши нивата на азотен оксид в организма. Азотният оксид помага на кръвоносните съдове да се разширяват, което понижава кръвното налягане

Може да намали възпалението и оксидативния стрес

Възпалението е ключов двигател на много хронични заболявания. Динята може да помогне за намаляване на възпалението и окислителните увреждания, тъй като е богата на противовъзпалителни антиоксиданти ликопен и витамин С. Като антиоксидант, ликопенът също може да се възползва от здравето на мозъка. Например, може да помогне за забавяне на началото и прогресията на болестта на Алцхаймер.

Може да помогне за предотвратяване на макулна дегенерация

Ликопенът се намира в няколко части на окото, където помага за предпазване от окислителни увреждания и възпаления. Той може също да предотврати възрастовата макулна дегенерация, която е често срещан проблем с очите, който може да причини слепота при възрастни хора. Ролята на ликопен като антиоксидантно и противовъзпалително съединение може да помогне да се предотврати развитието и влошаването й.

Може да помогне за облекчаване на мускулната болка

Цитрулинът, аминокиселина в динята, може да намали мускулната болезненост. Предлага се и като добавка. Интересното е, че сокът от диня изглежда подобрява абсорбцията на цитрулин.

Едно малко проучване, в което спортисти са приемали обикновен сок от диня, сок от диня, смесен с цитрулин или цитрулинова напитка показва, че и двете напитки с диня са довели до по-малка болезненост на мускулите и по-бързо възстановяване на сърдечната честота, в сравнение със самия цитрулин.

Изследователите също така провеждат експеримент с епруветка, изследвайки абсорбцията на цитрулин. Техните открития показват, че усвояването на цитрулин е най-ефективно, когато се консумира като компонент на сок от диня.

Подхранване на кожата и косата

Два витамина в динята – А и С – са важни за здравето на кожата и косата.

Витамин С помага на тялото ви да произвежда колаген, протеин, който поддържа кожата еластична и косата ви силна.

Витамин А е важен и за здравата кожа, тъй като помага за създаването и възстановяването на кожните клетки. Без достатъчно витамин А кожата ви може да изглежда суха и люспеста.

Както ликопенът, така и бета-каротинът също могат да помогнат да защитите кожата си от слънчево изгаряне.

Може да подобри храносмилането

Динята съдържа много вода и малко количество фибри – и двете са важни за здравословното храносмилане. Фибрите могат да осигурят обем за изпражненията ви, докато водата помага да поддържате храносмилателния си тракт ефективно. Яденето на богати на вода и богати на фибри плодове и зеленчуци, включително диня, може да бъде много полезно за насърчаване на нормалното движение на червата.

За радост медицината напредва и вече могат да бъдат намерени и лекарства за храносмилане, които да ви помогнат да се чувствате по-добре