14 са потвърдените положителни проби за COVID-19 в област Добрич от началото на месеца

Oт началото на месеца до момента на територията на област Добрич има 14 регистрирани случая на COVID-19. Това съобщи на брифинг днес секретарят на Областния координационен щаб и директор на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова.

14 са потвърдените положителни проби за COVID-19 в област Добрич от началото на месеца

Към момента 685 жители от област Добрич са под домашна изолация. По думите на д-р Ангелова голяма част от тях са под карантина, защото са се завърнали от рискови държави. Контактните пациенти и тези, дали положителни проби са около 2%. 



От началото на месец юли на територията на област Добрич има 14 регистрирани случая на коронавирус. Четирима души са хоспитализирани – 2 мъже и 2 жени, от тях трима са в Ковид-сектора на добричката болница. Един пациент е настанен в Инфекциозната клиника във Варна по свое желание. Останалите лица, дали положителни проби, които са активни, са 8 – 4 жени и 4 мъже. Те са под домашно лечение. На двама вече е изтекла домашната изолация.

Днес е започнало и изследването на контактните на двамата абитуриенти от Езиковата гимназия в Добрич, дали положителни резултати. Ще бъдат взети проби на целия випуск. Изследването на единия клас вече е стартирало, като от 26 зрелостници са се явили 14. Регионалната здравна инспекция е потърсила съдействието на директора на учебното заведение и родителите, за да може да осъществи пробонабирането.

Д-р Светла Ангелова коментира и положителния резултат за заразяване с коронавирус на пациентка на Отделението по нервни болести на МБАЛ – Добрич. Към момента е прекратен приема на граждани в сегашната структура на отделението. Със заповед на директора на добричката болница пациентите, които имат нужда от медицинска грижа в специалност неврология се приемат в неврохирургичното отделение. 

Тези, които са се намирали в неврологичното отделение се изписват, съобразно тяхното здравословно състояние, като се поставят в 14-дневна домашна карантина.  Всички помещения, които поетапно се освобождават се дезинфекцират,  всички общи части вече са почистени. Персоналът е изследван, като засега всички проби са отрицателни, очакват се резултатите на още двама служители.