Отравянето на пчелните семейства – основен проблем за пчеларите в Добрич и Варна

Потърпевшите няма да получат дори обезщетения за нанесените поражения.

Отравянето на пчелните семейства – основен проблем за пчеларите в Добрич и Варна
Отравянето на пчелните семейства в Добричка и Варненска област през това лято беше сред основните теми на кръглата маса по пчеларство, провела се в Добрич в рамките на Втория фестивал на меда. На нея присъстваха както ощетени пчелари с унищожени кошери след растителнозащитни мероприятия, така и пчелари с добри дългогодишни взаимоотношения със земеделските производители. В срещата се включиха представители на ОД „Земеделие” и ДФ „Земеделие” и представители на други пчеларски структури.

Защо няма контрол при третиране на земеделските култури и неспазване на Наредба №15, защо няма наказания за недобросъвестните фермери, които използват препарати без уведомяване на кмета на населеното място и пчеларите – това бяха част от въпросите, повдигнати в залата.

Общо 13 жалби за измрели пчелни семейства в Добричка област през тази пролет и лято са подадени в ОД „Земеделие”
, съобщи Веселин Богданов, старши експерт по животновъдство. Броят на унищожените кошери в с. Средина, община Ген. Тошево, достига 700. Жалби са подадени още от пчелари от общините Крушари, Балчик и Добричка (от селата Пчеларово, Кладенци, Безводица). Горчивият опит на ощетените през това лято пчелари от с. Средина показва, че в резултат на късно взети и изпратени проби от пчелините и от третираните култури, сега не могат да заведат съдебни дела срещу земеделския производител. Тогава третирането на 92 дка с пшеница се е извършило точно в навечерието на Великденските празници и процедурата по съставяне на комисия, вземане и изпращане на проби се е забавило до първия работен ден след празниците, т.е. с четири дни. Поради отрицателните проби, взети по-късно от регламентирания 24-часов срок, пчеларите не могат да разчитат и на обезщетения, става ясно от отговор на тяхна жалба до Министерството на земеделието. На практика те не само губят от изтеклата стопанска година, но ще са им необходими допълнителни инвестиции за възстановяване на пчелините.

Повдигнати бяха предложения за обмисляне на промени в Наредбата за опазване на пчелните семейства и Закона за пчеларството, за търсене на съдействие от омбудсмана. Областният координатор на Съюза на пчеларите Янко Янков заяви, че ще се търси възможност за създаване на постоянни комисии, които да реагират веднага при сигнал за нерегламентирано третиране на земеделски култури. Другият вариант е в случай на инцидент пчеларите сами да вземат проби от пчелите и да ги изпратят за изследване на свои разноски, разясни още Веселин Богданов.