Честит рожден ден, Ринго Стар!

Ричард Старки, по-известен с псевдонима си Ринго Стар, е британски музикант, певец и актьор. Роден е в Ливърпул, Великобритания, на 7 юли 1940 г.

Честит рожден ден, Ринго Стар!

Ринго израства в пристанищната част Dingle. Родителите му се разделят рано, а освен това детството му е изпълнено с безбройни заболявания.


Преди да се присъедини към Beatles той е барабанист на Rory Storm & the Hurricanes от 1959 до 1962 г. Двете банди често се срещат в Ливърпул и така Ринго прави контакт с Джон Ленън, Пол Маккартни и Джордж Харисън.

През август 1962 г. Beatles сключват договор за грамофонни плочи, а се нуждаят от нов барабанист. Така на 16 август към тях се присъединява Ринго Стар, заемайки мястото на Пийт Бест.

Музикалният талант на Ринго е изявен най-вече в ударните инструменти. По-малко се занимава с пеене и композиране. От всички „бийтълси“ той пише най-малко песни. Негови композиции са „Octopus’s Garden“ и „Don’t Pass Me By“.

През 1965 г. Стар се жени за приятелката си Морен Кокс, която познавал още от годините в Ливърпул. Раждат му се три деца: Зак Старки (Зак), Джейсън и Лий. Зак е барабанист и на групата The Who, а след кратко време става член на Oasis.

През 1975 г. Ринго и Морен се разделят. През 1981 г. Ринго се жени за американската актриса Барбара Бах.

Източник: Меломан