Археоложка сензация: Находка доказва, че ние сме измислили ракията

Ракията е измислена от българите и то 200 години по-рано, отколкото се смяташе. Това се доказва от надпис върху съд, намерен при разкопки край хълма „Трапезица“, смята директорът на НИМ Божидар Димитров.

Археоложка сензация: Находка доказва, че ние сме измислили ракията
Най-старият, намиран у нас досега, ракиен надпис върху съд за пиене е открит при разкопки на хълма Трапезица във Велико Търново. Според проф. Божидар Димитров, който незабавно е отишъл на мястото, находката е истинска сензация и доказва, че ракията си е чисто българско изобретение.
 
Преди три дни надпис на старобългарски „Аз пих на празника (...) ракиня", изписан от неизвестно лице върху чаша, е разчетен от археолога проф. Константин Тотев при разкопките на Асеневия дворец на Трапезица. Не се знае нито кой е „авторът" на текста, нито за кой празник става дума, но със сигурност е ясно, че „ракиня" всъщност е ракия, твърди Божидар Димитров.
 
Откритието има и чисто прагматично приложение за българите - находката може да послужи за доказателство, че ракията е родно изобретение и това според европейските директиви ще намали акциза й наполовина.
 
В момента се смята, че в световен мащаб ракията е „открита" през XVI век. Надписът от Трапезица обаче сочи, че всъщност това е станало два века по-рано - и то на друго място. „Това е сензация. Аз самият бях изумен", казва Божидар Димитров пред Фокус.