Как да си приготвим натурален спрей против комари у дома?

Вероятно сте чували за всякакви растения, които имат свойството да отблъскват комарите.

Как да си приготвим натурален спрей против комари у дома?

Те могат да включват лавандула, мента, бахар, босилек, розмарин, коча трева/билка, кедър, див лук, канела, лимонена трева, чесън, здравец, лайм босилек, невен, бор и естрагон.


Работата е там, че за да имат ефект срещу комарите, всички тези растения трябва да се смачкат/ стрият или да се изгори някаква част от тях, за да се стигне до веществото в него, на което се дължат  отблъскващите му за комарите свойства. Просто поставянето му в саксия на задния двор няма да реши проблема.

Това не означава, че не трябва да отглеждате тези красавици в градината си! Но не очаквайте пикник в задния двор без комари, само защото сте засадили малко лавандула.

Много от тези растения съдържат веществото цитронела, което наистина има свойства за отблъскване на насекоми. Но те не го изхвърлят във въздуха, прогонвайки комари, независимо колко бихме искали. Заради това днес ще ви предложим няколко рецепти за домашно приготвен спрей срещу комари, който може да изиграе чудесна роля в предпазването от досадните насекоми.

Много хора се обръщат към естествени, екологично чисти лекарства за отблъскване на насекоми, а домашните спрейове са лесно решение. Те са не само безопасни за човешка употреба, но и като цяло са ефективни.

Рецепта за спрей за кожата

Ще ви бъде необходимо следното:

-стъклена бутилка за спрей

-масло от лимонов евкалипт или етерично масло от лавандула

-хамамелис

Начин на приготвяне:

Смесете 1 част масло от лимонов евкалипт или етерично масло от лавандула с 10 части хамамелис в бутилката. (За всяка капка масло използвайте 10 капки хамамелис.) Разклатете леко, за да се смесят.

Спрей за двора или градината

Можете също да си направите домашен спрей, който да използвате около къщата или двора си. Не забравяйте, че много етерични масла са безопасни и ефективни за отблъскване на насекоми, това не означава, че са безопасни за локална употреба.

За приготвянето на такъв тип спрей на открито ще ви трябва следното:

-стъклена бутилка за спрей

-лавандулово етерично масло

-масло от лимонов евкалипт

-цитронела етерично масло

-дестилирана вода

-бял оцет

Начин на приготвяне:

Смесете 10 до 20 капки от всяко етерично масло с 55 грама дестилирана вода и 55 гр. бял оцет и разклатете леко, за да се смесят.

Други съвети за предотвратяване на ухапване от насекоми:

Носете светло оцветени дрехи, особено когато сте на открито.

Уверете се, че облеклото ви покрива ръцете, краката, глезените и стъпалата.

Използвайте свещи от цитронела, когато сте на открито, за допълнителна защита.

Избягвайте да носите ароматизирани лосиони и парфюми навън.

Отървете се от стояща вода в улуци, птичи бани, рендета, саксии и колички.

Съхранявайте всякаква храна или напитки покрити.