Мобилните услуги поевтиняват с 25-40% от догодина

Мобилните услуги ще са по-ниски с 25-40 % от догодина, обяви председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков, който обаче не се ангажра с конкретна дата.

Мобилните услуги поевтиняват с 25-40% от догодина

Според Божков поевтиняването няма да в резултат появата от появата на евентуален четвърти gsm-оператор, а благодарение регулаторната дейност на Комисията за регулиране на съобщенията.

Божков обясни, че по-ниските цени на мобилните услуги, които ни очакват от догодина, се дължат на пазарните анализи на Комисията.

 

Относно новия играч на пазара за мобилни услуги, в предаването "Тази сутрин" на бТВ шефът на Комисията за регулиране на съобщенията предположи: „Този, който спечели ресурса, ако е нов играч, ще играе с портфолио от услуги като кабелна телевизия, сателитна телевизия, не само с телефония. Може той да поиска и допълнителен ресурс, т. нар. виртуален мобилен оператор от сега играещите оператори”.

 

На 1 октомври стана ясно, че у нас може да се появи нов мобилен оператор. Комисията за регулиране на съобщенията насрочи търг за честоти за мобилни комуникации от трето поколение (UMTS) за 7 декември т. г.

Преди 3 години КРС отново се опита да организира наддаване за четвърти и пети GSM лиценз. Търговете се провалиха заради липса на кандидати.

 

Тази година начална тръжна цена за ефира ще бъде 49,5 млн. лева, а депозитът за участие в търга - 2 млн. лева. Това е доста висока цена и може да отблъсне част от потенциалните кандидати, коментират специалисти.