Пленер по живопис „Бялата лястовица“ се провежда за трета поредна година в село Красен

В рамките на една седмица осем изявени художници от цяла България се събраха на мястото, където преди малко повече от 100 години е преподавал и творил големият Йордан Йовков.

Пленер по живопис „Бялата лястовица“ се провежда за трета поредна година в село Красен

Идеята на пленера е именитите майсторите да пресъздадат с четка в ръка по един великолепен и неповторим начин своите виждания за това магнетично място, изобразявайки ги на художественото платно.



В първите дни от пленера Божидар Тонев и Христо Константинов от Добрич, Валентин Георгиев от Русе, проф. Пеньо Пенев и Милен Джановски от Велико Търново, Никола Певичаров от Пловдив, Пламен Монев от Варна и Стоил Мирчев от София обиколиха и най-затънтените местенца в село Красен и близките околности. Стигнаха дори до язовир Дрян и запечатаха най-интересните места – от старата църква, през Филиповата кръчма до някоя стара и порутена къща. Обходени бяха и редица полета с пожълтяла и изсъхнала пшеница, малки и разбити улички и тайнствени пътеки. След това майсторите на перото започнаха да творят.

Художниците са настанени в уютния къмпинг на село Красен, където в ранните утрини и късните следобеди рисуват, а видяното оживява в картините им. През тази година гостите се радват на артистични и хубави барбекю-вечери, а любезният домакин в лицето на кмета на село Красен Тошко Тачев оказа безрезервна подкрепа във всяко едно отношение на всеки един от участниците в пленера.

На 26 юни всички произведения на художниците ще бъдат изложени в НЧ „Светлина – 1941” – град Генерал Тошево, като изложбата ще остане наредена близо три седмици и всеки жител на града ще може да се наслади на прекрасните творения.