Протестиращи: Добивът на шистов газ да бъде забранен със закон

Проблемът с шистовия газ няма да бъде разрешен, докато проучванията и добивът му не бъдат законово забранени, смятат протестиращи.

Протестиращи: Добивът на шистов газ да бъде забранен със закон
Закон за забрана на проучванията и добива на шистов газ поискаха протестиращи в столицата.

С български знамена и плакати с лозунг "Не на шистовия газ" и "Чиста вода - здрава земя" стотици граждани поискаха мораториум срещу технологията за проучване и добив на шистов газ в страната ни.

„Една сонда за шистов газ налива в земята 80 до 300 тона химикали, включително канцерогени и от 4 до 30 милиона литра вода. Само 50-70 % от тях остават в земята и влизат в храната и водата ни. Добър апетит , българи!", предупреждава един от плакатите на протестиращите.

"Ние протестираме срещу безотговорното отношение към нашата земя, срещу технологията хидравлично разбиване, която е неподходяща за райони като нашите, много лесно могат да се транспортират отровите, които се намират в земните недра, по-нагоре във водоизточниците", обясни Мариана Христова от организаторите на протеста.

Протестиращите настояват за мораториум върху технологията хидрофракинг и прекратяване на договора за проучване и добив на шистов газ в България, допълни тя.

"Нас не ни интересува дали фирмата е осъдена, дали ще я съдят 20 години и няма да могат да я осъдят, за нас е важно, че тази фирма е била там и след нея е останала пустиня, след нея са останали болни хора, животни, разрушени земи, отровни води", отсече Христова.