Иван Иванов: Надявам се през юли да отворят залите за танци и да започнем своята дейност с децата

Според основателят на Музикално-танцовата студиа „Палитра” в град Добрич, който е и хореограф на Професионалния ансамбъл „Добруджа”, Иван Иванов залите за народни танци могат безпроблемно да започнат своята дейност през месец юли, като заниманията да се провеждат с по-малки групи от деца.

Иван Иванов: Надявам се през юли да отворят залите за танци и да започнем своята дейност с децата

Припомняме, че със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев беше разрешено фитнес залите да възстановят дейността си, макар и под условие - не повече от 10 души за груповите занимания и не повече от един човек на четири квадратни метра площ. Все още обаче остават затворени залите за народни и останалите видове танци.


Лишени от възможността да упражняват професията си вече твърде дълго време, от бранша губят възможност да събират приходи, да плащат месечните си задължения като заплати, осигуровки, данъци, сметки и наеми. Те са принудени дори да теглят заеми, за да поддържат залите си.  Част от тях изразиха опасенията си, че хора от различни възрасти и професии са лишени от възможност не само за физическо, но и емоционално и психическо разтоварване.

Според Иван Иванов има голямо неразбиране от страна на хората, които в момента определят правата и живота на нацията. По думите му те не осъзнават, че сме просъществували, благодарение точно на този тип занимания. „Нашият фолклор ни е превел и през Първата българска държава и през Втората българска държава и дори вековните липси на държавност не са възпрели народът да танцува и да се занимава с фолклора си, което и до ден днешен го прави българина”, заяви Иванов.  Той смята, че до голяма степен и браншът има вина за ситуацията в момента, защото един много голям процент от колегите му работят нелегално и това до голяма степен не им дава възможност да защитят правото си на работа.

„Нямаме достатъчно добра браншова организация, като тази на фитнес центровете, те си имат асоциация, те плащат данъци, регистрирани са в отделните здравни институции и имат нормативни актове, които изпълняват. При нас нещата не стоят точно така поради простата причина, че голяма част от колегите още са в сивия сектор”, коментира Иван Иванов.

Той е категоричен, че в залата за народни танци може спокойно да бъде направено едночасово занятие без хората дори да се докоснат, докато във фитнесите уредите се сменят често. „Ако си на пътечката, след 10 минути си на другия уред и на пътечката веднага застава някой друг. При което рискът от заразата е много по-висок, докато при нас не е така, при нас физическия контакт както до уреди, така и до другите хора може да го няма. Не е казано, че хоро се играе единствено и само за ръце”, сподели Иванов.

В Арт център „Палитра” и преди извънредната ситуация са се извършвали ежемесечни проверки от РЗИ за хигиенните условия, като залите отговарят на всички изисквания – за светлина, пространство, свеж въздух, отопление и т.н. „Не разбирам, защо на нас, които сме законно обосновани, не ни дават да работим, за да поддържаме българския дух,  хората имат нужда от това, иначе вероятността психически и физически да се увреди населението е много голяма”, заяви хореографът. 

Ежедневно той получава обаждания от децата от школата, които нямат търпение да се върнат в залата и да започнат да танцуват. 

Според основателя на Арт център „Палитра”  безпроблемно може да се започне с индивидуалното обучение – по пеене, музикален инструмент и т.н. , но към момента е нужно да се изчака с груповите занятия с деца.   „Властимащите трябва да разберат, че не всичко може да се извършва навън, не всичко може да стане в парка, има някои неща, които, за да ги овладееш и усвоиш трябва да бъдеш в залата. Нашите зали са достатъчно проветриви, просторни и с всички условия. Силно се надявам от юли месец да ни разрешат да започнем груповите дейности с малки групи от деца”, каза още той.  

Днес Иван Иванов ще се срещне и с танцьорите от Професионалния ансамбъл „Добруджа”, за да обсъди с тях предстоящата работа. „При добра и стегната организация по изискванията, ще заработим в най-скоро време, за да можем да се подготвим и да покажем на хората, че светът не е спрял и щастието и усмивките на лицата им могат да се върнат”, каза в заключение той.