Кметът на Добрич е с удължен мандат като представител на НСОРБ

Това съобщиха от пресцентъра на местната администрация

Кметът на Добрич е с удължен мандат като представител на НСОРБ

Кметът на Добрич Йордан Йорданов е с удължен мандат като представител на Националното сдружение на общините в Република България в Световния съвет на Обединени градове и местни власти.



Кандидатурата на кмета на Добрич е обсъдена и утвърдена от Управителния съвет на НСОРБ на заседание на 12 май. Йордан Йорданов ще продължи да представлява сдружението за периода до 2022 година.

Националното сдружение на общините в Република България е учредено на 11 декември 1996 година с участието на 1/3 от общините. В средата на 1997 г. броят на общините става 2/3, което дава право на сдружението да бъде легитимен представител на местната власт, да представлява и защитава нейните интереси. От 1999 година в НСОРБ членуват 264 от общо 264 общини в страната. През 2015 г. членовете на НСОРБ стават 265, след присъединяването на новосъздадената Община Сърница.

Сдружението е юридическо лице, с нестопанска цел, създадено на основание чл. 9 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и на Закона за юридическите лица с нестопанска цел. То е отделно от членовете си и функционира на принципите на доброволност и равнопоставеност на своите членове.

Целта е силно, ефективно, изцяло в полза на гражданите и отговорно местно самоуправление.