Инициативата "Спаси спасителите" подкрепя "Чудната градина"

Пет социални предприятия ще получат финансова помощ, за да оцелеят в кризата и да продължат работата си

Инициативата "Спаси спасителите" подкрепя "Чудната градина"

Това ще се случи благодарение на инициативата „Спаси Спасителите“ на Аксенчър България и Българския център за нестопанско право.  



Освен финансови средства между 3 и 6 хиляди лева, които да покрият липсите им поради намалени приходи или допълнителните разходи за адаптиране на дейността, всяко социално предприятие ще получи комбинация от мерки, за да има устойчивост на подкрепата.

Сред социалните предприятия е „Чудната градина“ на Фондацията „Св. Николай Чудотворец“ в Добрич, съобщават от Българския център за нестопанско право. В градината работят 22-ма младежи с интелектуални и други увреждания, които произвеждат цветя и зеленчуци. Младежите работят на пълни обороти, за да гарантират продажби на произведените продукти и така да осигурят средства за заплатите си.

Финансовата подкрепа ще им донесе оборотни средства, които да гарантират, че младежите няма да останат без доходи. Това, че продължават да работят за младежите е равно на емоционална подкрепа, защото не са изолирани, общуват помежду си и имат позитивни емоции, посочват още от Българския център за нестопанско право. 

От „Чудната градина“ предоставят безплатно от продуктите си за своите работници и често даряват зеленчуци и цветя за социалните услуги в Добрич.

Инициативата "Спаси спасителите" ще подкрепи и кетъринг „Бон Апети“ на Фондацията „Светът на Мария“, която подкрепя хора с интелектуални затруднения; бистро „Каристо на Каритас-София“, чийто основни усилия са насочени към предоставянето на безплатна храна за бездомни и нуждаещи се в момента; Арт ателие „Творилница“ на Глобалната инициатива в психиатрията в София. В шивашкото ателие работят 4 жени с психични проблеми, които в момента изработват защитни маски. Над 200 са дарили на социални работници и домове за възрастни и хора с увреждания. Подкрепа ще получи и книжарница с мисия „Надежда“ на Сдружението „Паралелен свят“. Там работят 6 младежи с интелектуални затруднения, а в работилницата към книжарницата изработват различни сувенири.