Как да отгледаме здрав и устойчив разсад?

Как да отгледаме здрав и устойчив разсад?
Добрич Онлайн стартира нова рубрика – „Приложно земеделие с Ани”, в която с авторката Ани Кадийска ще споделяме добри съвети за начинаещи градинари, които искат да отгледат екологично чисти плодове и зеленчуци.

Първата тема, която разгледахме беше посветена на почвата, днес ви представяме как да отгледате здрав и устойчив разсад. „За всеки градинар, решил да си отгледа зеленчуците от семката до чинията, е важно да отгледа здрав и устойчив разсад”, споделя Ани Кадийска.


За начало е добре да създадем слънчево и защитено от атмосферните условия място за малките растения. Оранжерията е най-добрият вариант за големи градини и голяма продукция. За любителите градинари и стопаните на малки градини, вършат работа и ниски тунели - парници или дори первазът на южните прозорци в къщи. Пример за направата на нисък тунел-парник:


Имаме нужда от рейки с дължина 1-1.5м. Те могат да са от пластмаса, метал, а дори и млади клони от дърво , които можем да огънем. Също така найлон с UV защита, който е по-издръжлив от обикновения и може са се ползва няколко години и големи картони от кашони за покриване на почвата под тарелките с разсад.


Започваме с изплевяване на мястото за малък парник. След това нивелираме и поставяме картоните плътно един до друг(може и да се застъпват). Ролята на този слой е да спира плевелите под тарелките и да задържи влагата от поливането по-дълго време. Следва забиването на рейките в почвата (на 30-50см отстояние една от друга ) и опъването на найлона накрая. Найлонът може да застъпите с камъни или друга тежест, но важното е да бъде изпънат и достатъчно устойчив на вятър. Парникът е готов за новите си обитатели. 


Почвена смес за разсади: 


Почвената смес трябва да бъде плодородна, да задържа влага и в същото време излишната вода да се дренира. Ето какво може да добавим в сместа за тарелки:


Торф - задържа влагата; 


Огнила оборска тор(пресята) , компост или тор от калифорнийски червеи - за подхранване;


Пясък или перлит - за дрениране; 


От семенцето до лехата в градината.


Семенцата можем да посеем в тарелки за разсади, кофички от кисело мляко, картони от яйца, а дори и в някоя стара тава от бабини времена. 


Засипваме с почвената си смеска и слагаме семенцето на дълбочина - два пъти размера му, заравяме ги и поливаме. Важно е да надписваме всяка тарелка с водоустойчив маркер, за да знаем къде какво има засято. Когато младите зеленчукови растения пораснат достатъчно (като им умалее тарелката) е време да ги пресадим в градината. Тук идва нуждата от “прегоряла” тор  или напълно готов компост. Стъпките са следните :


1.Правим дупка в мулча и в почвата под него с ръчна лопатка;


2.Изсипваме тор;


3.Внимателно изкарваме растението от тарелката , като се стараем коренчетата да се запазят цели; 


4.Поставяме го в дупката като го заравяме до първите листенца;


5.Притискаме почвата около него с пръсти; 


6.Поливаме (и му пожелаваме да расте здраво).


Не всички растения стават за разсади. Кореноплодите като маркови, цвекло , пащърнак и ряпа не се получават от разсади - те се сеят директно в градината без мулч. Боб, грах, тикви и царевица също се сеят директно, защото имат достатъчно силни и големи семена. 


Тарелките с разсади се поливат всеки ден, а ако се налага и по два пъти. Ако е слънчево и топло през деня парника се отваря, като се отмята найлонът, но след залез слънце трябва пак да се постави. 


Новопресадените растения трябва да се проверяват всеки ден и при нужда да се поливат - сутрин или надвечер.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+