ВИДЕО: Ресторантите в Добрич отварят с намален персонал и надежда

Част от заведенията в Добрич започнаха работа, а други са в подготовка за откриване на своите тераси.

ВИДЕО: Ресторантите в Добрич отварят с намален персонал и надежда

Изискванията към тях са разстоянието между масите да е метър и половина, персоналът да е с маски или шлемове и ръкавици, както и редовно да се дезинфекцира.


От ресторантьорския бранш споделят, че първоначално ще започнат с персонал в намален състав. Надеждите са, че работата ще се увеличи и всички служители отново ще бъдат наети.

От Организацията на ресторантьорите и хотелиерите в Добрич входираха молба за подкрепа в местната администрация. В нея те предлагат наематели на обекти, които са общинска собственост и са реорганизирали дейността си заради извънредната ситуация, да бъдат освободени от наем по време на наложените мерки, както и месец след тяхната отмяна. В молбата е предложено още на  ресторантьори и хотелиери да бъде поставена безвъзмездно рекламна площ, а целта да се популяризира местния туристически продукт за шест месеца след извънредното положение. 

Заведенията, които не ползват общински обекти обаче, не могат да се възползват от социално-икономически мерки в помощ на бизнеса в Добрич. Надеждите са, че хората ще започнат да имат по-голямо доверие към ресторантите и посещаемостта ще се увеличи, за да успее секторът да се справи финансово.