Над 100 домакинства в Шабла получиха индивидуални контейнери за разделно събиране на растителни отпадъци

На 152 домакинства в Шабла са предоставени индивидуални контейнери за разделно събиране на растителни отпадъци, съобщават от местната администрация.

Над 100 домакинства в Шабла получиха индивидуални контейнери за разделно събиране на растителни отпадъци

Това е втората стъпка, която община Шабла прави след закупуването и поставянето на 27 кафяви контейнери с обем 1100 литра. Те се намират на обществено достъпни места в града и са в изпълнение на разпоредбите за поетапно въвеждане на разделно събиране и оползотворяване на биоотпадъците.



Предоставените индивидуални съдове на домакинствата са кафяви пластмасови кофи с обем от 120 литра и отвори за проветрения. Върху всеки от тях е поставен стикер с информация за предназначението му и глобите при нарушаване на нормативните разпоредби за разделяне на отпадъците. Съдовете са предназначени само и единствено за растителни отпадъци. Забранява се изхвърлянето на други видове отпадъци в тях, както и разпиляването на отпадъци около тях. При установяване на нарушения, санкциите варират от 300 до 1000 лева за физически лица, а за едноличните търговци и юридическите лица – имуществена санкция от 1400 до 4000 лева.

Обслужването на кафявите контейнери и извозването на растителните отпадъци ще бъде веднъж седмично от Общинското предприятие БКСТРО.

Снабдяването на гражданите от община Шабла със съдове за растителни отпадъци ще продължи поетапно и в следващите години в зависимост от наличния за целта финансов ресурс, посочват още от местната администрация.