Пчеларите настояват за директни плащания от 15 лева на пчелно семейство

Искането е изпратено до Министерство на финансите, съобщи в Добрич областният координатор на НБО на БПС.

Пчеларите настояват за директни плащания от 15 лева на пчелно семейство
5,2 млн. лева да бъде общият размер на директните плащания за всички регистрирани като земеделски производители в страната пчелари. За това финансиране настояват от Националната браншова организация на Българския пчеларски съюз. Решението от проведения в края на септември т.г. Управителен съвет на организацията вече е изпратено до Министерството на финансите. Тези разчети за директни плащания са пресметнати на база 350 хиляди регистрирани пчелни семейства у нас, за които да се изплати по 15 лева. Това разясни в Добрич областният координатор на НБО на БПС Стойчо Стойчев.

Според него, пчеларите са настроени по-реалистично и очакват финансовото ведомство да одобри по-малка сума за директни плащания от исканата от пчеларите. Управителният съвет на браншовата организация обсъди на свое заседание промените в Националната програма за пчеларство за следващия период след 2013 г. Според Стойчо Стойчев, новините за пчеларите са добри, тъй като в нея са заложени по-високи проценти за възстановяване на направените инвестиции за закупуване на кошери, пчелни отводки, лекарства и др. По този начин всеки регистриран пчелар ще бъде подпомогнат в по-голяма степен.

Отравянето на пчелните семейства, ниската изкупна цена на едро и скокът на цената на захарта са сред основните проблеми на пчеларите в Добричка област, заяви още Стойчев. Над 2000 са регистрираните пчелари в региона с около 68 хиляди пчелни семейства. Средно по 35-40 кг мед са добити от кошер. Изкупната цена на лечебния продукт обаче рядко надвишава 3,60-3,80 лв. Съветът на областния координатор на НБО на БПС е пчеларите да изчакат по-добра цена на едро за своята продукция.