Гърция рухва, ще опрощават дълга й

Министерство на финансите на Гърция обяви, че страната няма да може да се вмести през настоящата и следващата година в лимита за бюджетен дефицит, определен от ЕС и МВФ.

Гърция рухва, ще опрощават дълга й
Гръцкото правителство започва мащабни съкращения сред държавните служители. Това е важен елемент от плана за икономии на страната, наложен Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Правителството планира съкращенията да засегнат 30 000 души.

Предвижда се създаване на т. нар. "трудов резерв", който да позволи държавните служители първо да работят на непълна заплата и едва година след това да бъдат съкратени.

Ройтерс цитира Михаел Фухс, заместник-председател на групата на християндемократите в Бундестага, според когото, въпреки финансовата помощ от ЕС, Гърция е рухнала.

Гърция е фалирала и по всяка вероятност ще трябва да се опрости поне половината от дълга й, посочва Фухс, който оглавява влиятелна бизнес група на консерваторите в германския парламент.

В понеделник в Люксембург започват поредица срещи на министрите на финансите на страните от еврозоната, посветени на кризата с общата валута. Във вторник се очаква редовна среща на Съвета на ЕС по икономика и финанси, съобщава ИТАР-ТАСС.