Борисов: С изграждането на пречиствателни станции допринасямe за развитието на туризма

„Днес въвeждаме в експлоатация пречиствателна станция в гр. Балчик. Това е екологичен проект, чрез който се предотвратява изхвърлянето на над 22 млн. куб.м. отпадъчни води в морето. Един от приоритетите на правителството е туризмът в България да се развива, а за целта трябва да изчистим водите на Черно море." Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след като откри пречиствателна станция в гр. Балчик заедно с министрите Нона Караджова и Лиляна Павлова.

Борисов: С изграждането на пречиствателни станции допринасямe за развитието на туризма

Премиерът допълни, че с изграждането на нови пречиствателни станции правителството допринася за развитието на туризма в черноморските градове. По време на откриването министър-председателят съобщи, че общата стойност на пречиствателната станция е 42 млн.лв., от които 30 млн.лв. са осигурени от ЕС и 12 млн. лв. - държавни средства. „Работи се активно и за Созопол и Слънчев бряг, за да може скоро и там да бъде предотвратено изхвърлянето на отпадъчни води в морето", категоричен е Бойко Борисов.


 

Той подчерта, че намеренията на правителството са Балчик да има свое гражданско летище, за да стане градът център за развитие на туризма в Северна България.

„Когато дойдох тук през септември 2009 г., проектът беше отчайващ - без напредък, с изтекъл срок на строеж. Благодарение на проведените преговори постигнахме смяна на строителите и ето днес вече пускаме обекта в експлоатация", подчерта министърът на околната среда и водите Нона Караджова. По думите й кабинетът е намерил начин да продължи изграждането на пречиствателната станция в гр. Балчик, за да бъдат предотвратени неволите на гражданите.

Пречиствателната станция ще поема натоварванията от 22 200 еквивалент жители. Технологично е предвидено да пречиства около 6 000 кубически метра отпадъчни води на ден. Изпълнител на обекта е Консорциум „Приморие- Хидроинженеринг- Балканстрой", а консултант-инженер по строителния надзор е фирма „Пури Енвайърмент".