До дни се очаква да пристигне в добричката болница системата за декомпресия, дарена от семейство от Добрич

Системата за декомпресия, която закупи семейство от Добрич със средства, събрани за лечението на Десислав Димов, който почина на 38-годишна възраст, ще пристигне в МБАЛ – Добрич до няколко дни.

До дни се очаква да пристигне в добричката болница системата за декомпресия, дарена от семейство от Добрич

Припомняме, че по-голямата част от необходимата сума за закупуване на медицинската система е осигурена от събраните за лечението на младия мъж средства. Десислав Димов почина през септември на 38-годишна възраст. Той беше с тежка травма на гръбначния стълб, причинена от катастрофа, последвана от 17 години на тежки болки и парализа.


Понастоящем устройството SpineMED® е най-модерната и ефективна процедура за консервативна декомпресия на гръбначния стълб и дисковете. Пазарната му стойност е 94 000 евро. За закупуването на техниката бяха необходими още 11 000 лева, които бяха събирани чрез дарителска сметка. Бяха нужни и средства за освобождаването от ДДС, кампанията се финализира с дарение от 7 500 лв. от Община Добрич.

На 9 март техниката е пристигнала от Канада на летището в София. До няколко дни тя ще бъде транспортирана до Добрич. Това съобщи за Добрич Онлайн майката на Десислав Антоанета Малева. 

По думите й в момента текат ремонти на помещението, в което ще бъде поставена апаратурата. Общинското предприятие „Комуналстрой” извършва вътрешния ремонт, а някои от материалите са закупени със средства от даренията – балатум, обзавеждане, щори и строителни материали. До 2 дни се очаква техниката ще пристигне в добричката болница.

Предстои управителят на фирмата производител лично да проведе обучение с медицинските специалисти. Той ще пристигне в Добрич на 23 март и от 24 до 27 март ще се състоят инсталиране, обучение и демонстрации.

Официалното откриване на апаратурата ще се състои на 26 март, от 11:30 в Отделението по физиотерапия и рехабилитация към МБАЛ – Добрич.

„Кампанията за набиране на средства продължава, като парите ще бъдат използвани за обзавеждане на кабинета, в който ще бъде поставен апарата и реклама, за да стигне добрата вест до повече страдащи хора”, заяви Антоанета Малева.

Дарителската сметка е в УниКредит Булбанк - Kлон Добрич:

BG97 UNCR 7000 1523 8607 58

BIC код: UNCRBGSF

на името на Антоаента Малева

Снимката е илюстративна.