В добричката библиотека е подредена изложба, посветена на Капитан Петко войвода

В Регионалната библиотека „Дора Габе“ в Добрич е подредена гостуваща изложба, посветена на 175 г. от рождението на Капитан Петко войвода по повод Националния празник на България.

В добричката библиотека е подредена изложба, посветена на Капитан Петко войвода

Експозицията е създадена през 2019 година от Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково. 


Под мотото „Живот в името на хората, справедливостта и свободата“ в 15 постера изложбата проследява основни моменти от живота и дейността на Капитан Петко войвода. Тя включва снимки, документи, публикации в медии и книги, посветени на великия българин, негови паметници в България и извън пределите на страната. Съставянето на текста върху паната се базира на информация, почерпена от изготвената от краеведа Борис Колев хронограма за живота и дейността му. В изложбата е включена и родословна скица, изготвена от хасковския краевед.

Изложбата е реализирана с финансовата подкрепа на Община Хасково и със съдействието на Държавния архив в Хасково, Държавния архив в Бургас, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и Народното читалище "Тракия - 2008" в Хасково.

Гражданите и гостите на Добрич ще имат възможност до 31 март да се запознаят с живота и делото на Капитан Петко Войвода, посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България.