Квалификационният олимпийски турнир в Малта спечели Юндер Бейтула

Тежкоатлетът от СКВТ „Добруджа“ пропусна да е още по-убедителен в кат. до 81 кг

Квалификационният олимпийски турнир в Малта спечели Юндер Бейтула

Нова решителна кракча към участие на Олимпийските игри в Токио през лятото направи състезателят на СКВТ „Добруджа“ Юндер Бейтула. Добричлията триумфира в кат. до 81 кг на квалификационния турнир в Малта. В островната държава той записа двубой от 352 кг /155+197/, с което не остави шансове на конкурентите. Ю. Бейтула пропусна да спечели по още по-убедителен начин, като малко не му достигна да изхвърли 160 кг в последният си опит на подиума. Личният треньор на национала в СКВТ „Добруджа“ Тодор Кирчев изрази съжаление от този факт, но не от цялостното представяне и демонстрирана форма от възпитаника си.



С изявите си в Малта Юндер показа, че разполага с резерви, както да постигне още по-високи резултати. Това е валидно в двете движения, а тежести от 160+200 кг са напълно по силите му. Преди отпътуването го посетих по време на лагера на НСБ „Спортпалас“ край Варна, което бе потвърдено и от националният селекционер Иван Иванов. Досега всичко се развива по график, а последното изпитание пред него е европейското първенство. То ще се проведе в началото на април в Русия, след което ще има яснота кои осем щангисти от Европа се класират за Токио. Участие в олимпийският турнир в кат. до 81 кг ще вземат 14 състезатели. Силно се надявам Юндер да е един от тях. Най-важното за мен е, да е здрав, защото качества и опит не му липсват, сподели наставникът.
Подготовката на родните щангисти за континенталния шампионат в Русия ще премине в София. След завръщането от Малта националите ще получат кратка почивка, след което ще тренират близо месец в столицата до отпътуването за Москва.