81 физически лица и 211 фирми в Добрич са наели паркоместа през миналата година

Общо 211 фирми и 81 физически лица в Добрич са получили карти за паркиране през миналата година, отговориха от местната администрация след направено запитване.

81 физически лица и 211 фирми в Добрич са наели паркоместа през миналата година

Физическите лица са получили карти за паркиране по постоянен или настоящ адрес. 184 фирми са закупили служебен абонамент за Синята зона в града, където платените места се обозначават с табела по образец. Хората, осъществяващи стопанска дейност в сгради извън Синята зона също купуват абонаментни карти. 27 фирми са ползвали възможността за наем на паркомясто през миналата година.  Платените места също се обозначават с табела по образец, различен от този на Синята зона.



Карти за паркиране се издават след експертно становище на общински служител, съобразно с изискванията на Закона за движение по пътищата. Физическите лица могат да наемат паркомясто пред блока си, само където има действаща Синя зона. Фирмите могат да наемат и на неизградени и неорганизирани паркинги, извън зоната.

Физически лица, наели паркомясто по местоживеене заплащат по 12 лв. на месец. 60 лева месечно струва абонаментът за Синята зона на физически и юридически лица (когато не е по местоживеене). Фирмите, наели паркомясто извън Синята зона запащат по 30 лева.

При желание за наем на паркомясто се подава заявление в Центъра за услуги и информация в община Добрич. Наредбата за организацията, безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците на територията на град Добрич е качена на сайта на общината.

От местната администрация посочват, че отдаването на паркомясто извън Синята зона става само при възможност и често се дават откази, ако се нарушава общественият интерес.