Пряка намеса в разделението на властите, отговори Борисов на Радев

Обявяването, че президентът сваля доверието си от правителството, е пряка намеса в разделението на властите. Така премиерът Бойко Борисов оцени изявлението на държавния глава Румен Радев пред журналисти.

Пряка намеса в разделението на властите, отговори Борисов на Радев

Премиерът се направи на изненадан от въпросите на журналистите, като заяви, че не е слушал изявлението.



Румен Радев свали политическо доверие от кабинета Борисов 3

Срещата на премиера Бойко Борисов с журналисти бе край Мало Бучино, където в ситуацията на извънредни обстоятелства се строи нов водопровод към Перник. Видеото бе излъчено на фейсбукстраницата на Бойко Борисов. 

Кой е той, че да сваля доверие, избирал ли е правителството, попита Борисов и даде пример - "все едно аз да сваля доверието си от кмета на Перник, който е избран от хората на избори".

Ние нямаме никакви пресечни точки (с президента Румен Радев - б.р.) освен безсмислените Консултативни съвети (КСНС), което ще ме облекчи, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти час след като президентът Румен Радев обяви, че сваля политическото си доверие от кабинета "Борисов-3".

Декември той правеше политически изказвания и казах, че за мен той не е президент като обединител, той говори това, което БСП и ДПС говорят. Съжалявам, че си е изпуснал нервите, проблемът не е с правителството, заяви Борисов по адрес на Радев.

"Началникът на кабинета му си пуска СМС и сутринта ми дава оценка - келеш такъв", заяви Борисов по адрес на Димитър Стоянов, главен секретар на президента, който с есемес е поканил главния прокурор Иван Гешев на 26-ти януари, но за да инициира поискана среща от президента с прокурора и шефа на ДАНС Димитър Георгиев, за да обсъдят темата с изгонените от България руски дипломати. 

Никакви теми не сме работили заедно, зада се чувствам ощетен, че не ме подкрепя. Хабите ми енергията, не ме интересува, каза Борисов.

След това премиерът определи медиите като "мисирки", които тичат след него. 

Малко след това премиерът каза: "Това за мисирките беше прекалено. Не с благозвучие, с цялото си уважение към вас..." и се извини.

Борисов заяви, че вероятно президентът бил на настроения и изреди причините за това: "явно заради проблемите, които има с прокуратурата, за които сме се дистанцирали. Преди дни той заяви, че България води балансирана външна политика на Балканите и в света. Само преди няколко дни той даде висока оценка на правителството, днес подписах да му дам Караниколов (икономическият министър Емил Караниколов за участие в международен форум - б.р.)".

Борисов твърди, че няма контакт с главния прокурор Иван Гешев. "С новия главен прокурор работим по друг начин, той вече не идва в сряда, нито го срещам, нито има какво да си кажа с него, има служби, те му докладват", каза премиерът.

Пред медиите той заяви, че няма да се кандидатира на идните президентски избори.

"Никога не съм казвал че ще се кандидатирам за президент, а чета приказки, анализи. Няма, изкарваме си мандата и си оставам в партията. Неговите сътрудници казват, че той мисли за партия", заяви Бойко Борисов по адрес на Радев.

По думите на премиера президентството и Министерския съвет нямат пресечна точка. Според Борисов президентът Радев избира атака към правителството. Смисълът на изказването на президента е чисто политически - заявка за партия или търсене на враг, каза Борисов.

На въпрос дали врагът е Борисов, премиерът каза, че в правителството са няколко партии.

Запитан дали президентът е търсил премиера за справяне с кризите в страната (водната в Перник, нелегалното горене на боклуци от трети страни - б.р.), Борисов заяви, че от него (президентът) нищо не зависи.

На въпрос дали са обсъждали руския шпионски скандал, той каза, че това е работа на службите и въпросът не е обсъждан и с него.

Относно дали целта на изказването на президента е поредна оставка на кабинета (при предишните си два кабинета Бойко Борисов подаваше оставка - на 13 март 2013 г. и на 14 ноември 2016 г.), той отговори, че това не е работа на президента.

Поведението на президента било на разединител на нацията. Аз не съм кандидат за президент, няма да бъда кандидат за президент, потрети Бойко Борисов.

Премиерът не даде ясен отговор как ще работят институциите президентство и министерски съвет след като президентът свали доверието от правителствотото.

Припомняме, при отчета за третата година от мандата на президента Румен Радев държавният глава заяви, че институциите се обезличават.

Свалянето на доверие от държавния глава към действащото правителство не е прецедент. На 14 юни 2013 г. тогавашния президент Росен Плевнелиев свали доверието си от кабинета "Орешарски" заради назначаването на депутата Делян Пеевски за председател на ДАНС.

На днешния ден - 4 февруари, се навършват 23 години от връщането на мандата от БСП в лицето на покойния Николай Добрев и Георги Първанов на президента Петър Стоянов за съставяне на правителство.