Галин Костадинов изнесе урок на младите си конкуренти и взе титлата в зала

Двама гюлетласкачи от СКЛА „Добрич“ се качиха на почетната стълбица в тласкането на гюле

Галин Костадинов изнесе урок на младите си конкуренти и взе титлата в зала

Състезателят на СКЛА „Добрич“ Галин Костадинов малко изненадващо, но напълно резонно завоюва поредна титла на България при мъжете в тласкането на гюле. Това стана на проведеното в София национално първенство в зала, където добричлията изнесе открит урок на далеч по-младите си конкуренти. 40-годишният добруджанец изпрати уреда на 16,30 метра, което му отреди първо място в дисциплината. Сребърен медал с 16,08 м завоюва друг добричлия - Михаил Михалев, състезаващ се за отбора на Националната спортна академия - "КЛАСА". Бронзът отиде при възпитаника на местната школа -  Христо Банков от СКЛА "Добрич", регистрирал резултат от 15,96 м. На въпрос към Галин Костадинов, който е президент и старши треньор в СКЛА „Добрич“, дали той е много добре подготвен или съперниците му са далеч от високите стандарти, в които трябва да се целят, той отговори нееднозначно и по начин, щадящ младите си колеги.


Често казано съм изненадан от себе си и от подхода, с който влязох в състезанието. След като Георги Иванов, който е картотекиран в нашият клуб, не излезе в сектора заради болки в лакътя, реших да взема нещата в свои ръце и да дам отпор на младежите. Явно те се респектираха от присъствието ми повече от необходимото и не успяха да ме победят. Съжалявам за Мишо и за Ицо, които явно нямаха ден и не показаха максимума от възможностите си. Като съвет бих казал, както на тях така и на другите гюлетласкачи от новата вълна в България, ако искат да достигнат топ ниво винаги трябва да се стремят и да гледат към 20-те метра. За това трябва упорит труд и постоянство, а от друга страна – времето е пред тях, коментира шампионът.

Въпреки отличната си форма, Г. Костадинов вероятно ще пропусне европейското първенство за ветерани в Полша през март. В по-дългосрочен план обаче смята да се пробва и да участва на Олимпиадата за ветерани в Токио през 2021 г. Паралелно той ще продължава да предава от опита си на талантите от СКЛА „Добрич“. Един от тях е Тодор Петров, бележещ възходяща градация в развитието си от началото на 2020 г. След като стана двукратен златен медалист в тласкането на гюле до 18 и до 20 години, той придоби право да представя България на Балканиадата в зала при по-големите. Шампионатът ще се състои в Истанбул на 9 февруари, а националите ще се отправят за Турция три дни по-рано.