60 години от обявяването на Генерал Тошево за град

Честит празник, Генерал Тошево!

60 години от обявяването на Генерал Тошево за град

След 1940 година, в тогавашното село Генерал Тошево настъпват значими промени в обществено-икономическия живот, които предопределят след две десетилетия селото в сърцето на равнината да бъде обявено за град.



Наред с увеличаването на населението на Генерал Тошево, в годините между 1940 – 1960, е поставено и началото на промишленото развитие на града и района около него.  Благодарение на развитото земеделие и животновъдство започва ускорен икономически растеж. С постановление № 236 на Министерския съвет от 1951 година се предприемат мерки за развитието на Добруджа, които са в основата на електрифицирането и водоснабдяването на района.

Същата година, само на 5 км от Генерал Тошево е открит и Добруджанския земеделски институт. Построени са родилен дом, здравна служба и гимназия. Налице са мероприятия по благоустрояване на селото. Полагат се основите в промишлените сектори. Така за двадесет години облика на бъдещия град е променен. С указ № 38 от 30 януари 1960 г. (обнародван в “Държавен вестник” на 2 февруари) село Генерал Тошево е обявено за град със същото име.

Поздравителен адрес от кмета на община Генерал Тошево Валентин Димитров по повод празника:

Скъпи съграждани,

Поздравявам ви по случай 60-ата годишнина от обявяването на Генерал Тошево за град.

В основата на живота лежи промяната. Тя е двигателят, който ни движи напред и прави растежа възможен. Преди повече от половин век, точно посредством промените в обществено-икономическия живот, тогавашното село Генерал Тошево "пораства" и с основание бива обявено за град. Стъпка, която поставя ново начало на бурното промишлено развитие на града и района около него. Благодарение на изключителните природни дадености започва ускорен икономически растеж, който не само оформя съвременния облик на Генерал Тошево, а превръща „Градчето в равнината“ в една от емблемите на стопанския живот в страната.

Вдъхновен от делото на нашите предци, пожелавам на всеки един жител на града да запази пламъка в сърцето си, винаги да се стреми и да приема промените с усмивка и с благодарност! Защото стремежът и промените правят растежа възможен! Бъдете здрави, позитивни, вдъхновени и горди генералтошевци!

Бъдете промяната!

Честит празник!